Vad jag saknar från Sverige…

Maritas källarfranska

På fredag ska vi åka ”hem” till Sverige för en dryg veckas marslov. Ska bli så mysigt att komma hem och träffa familj och vänner. Funderade på vad jag är sugen på för svensk mat som jag inte kan få tag på här, det blev en liten lista…

Färska räkor, semlor (fast det har jag bakat ganska många i år), Ahlgrens bilar, plockgodis, OLW ostbågar, kantareller, Cream  Bonjour Kantarellost, Marabou mjölkchoklad, svensk leverpastej, pizza med bearnais sås, gott bröd…

Hoppas på att syrran har lagat något med kantarellsås när vi kommer på lördag (läser du detta A?) och gott bröd med leverpastej vet jag att mamma handlat till frukosten. En dag måste jag frossa i underbart goda färska svenska räkor (majonäs och vitt bröd är mina favorittillbehör, vilka är era?) En stor påse ostbågar och en chokladkaka kan jag nog lyckas klämma i mig också innan lördag kvällen är slut 😉

Imorgon ska jag tjuvstarta med lite nästan svenskt bröd, Maritas källarfranska. De blir jättegoda, som nybakade när man mikrar upp dem till frukost. Bäst med smör och en god ost eller med Kalles kaviar tycker jag. Här kommer receptet:

Maritas källarfranska

25 g jäst
13dl kallt vatten
1 dl olja
1 msk salt
Ca 2kg mjöl
Smula ned jästen i en bunke och slå på vattnet. Låt stå och dra i ca 3min. Rör om, tillsätt olja, salt och nästan allt mjöl arbeta ihop till en smidig (ganska lös)deg.Ställ in i kylskåp över natten eller minst 8 timmar. Baka ut till runda bullar och låt dem jäsa i rumstemperatur i 2-3 timmar. Grädda i 275 grader 8-10 minuter.
Print Friendly, PDF & Email

1 svar på ”Vad jag saknar från Sverige…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *