Gotländsk saffranspannkaka i Canada.

Saffranspannkaka

När vi var i Sverige på semester i mars så tittade jag och barnen på Halv åtta hos mig. Det blev en favorit för både dem och mig, så nu händer det att vi sätter oss och tittar på en veckas avsnitt i datorn ibland. (men nu är de slut) Detta var vad som hände igår, och denna gång var det avsnitten från Gotland. Barnen tyckte det såg jättegott ut med saffranspannkaka och hade inget minne av att ha ätit det…även om jag hävdar motsatsen. Då svärmor dessutom är Gotlänning vore det väl skam om inte barnen vet hur saffranspannkaka smakar, så givetvis lovade jag dem att göra en idag. Så här kommer receptet, och ett litet tips. De undrade vad salmbär var och jag förklarade det som en blandning mellan hallon och björnbär ungefär..? Då det inte går att få tag på salmbär här i Canada så serverade jag just en blandning av hallon och björnbärssylt till och det smakade väldigt bra till.

Och ja, barnen gillade det jättemycket. Tror även lille gubben kommer att bli glatt överaskad när han kommer hem senare ikväll och får smaka lite Gotlands minnen 🙂

Saffranspannkaka

2 dl rundkornigt ris

4 dl vatten

½ tsk salt

1 msk smör

6 dl mjölk

2 dl grädde

½ -1 dl socker

1 tsk vaniljsocker

1 kuvert saffran 0,5 g

1 dl hackad mandel

Koka upp risgrynen men vatten salt och smör. Låt koka i ca 10 min tills det mesta av vattnet kokat in. Tillsätt mjölk och grädde och låt gröten stå på mycket svag värme i ca 30 min. Rör om då och då. Hacka skållad sötmandel fint, stör saffranet tillsammans med lite av sockret i en mortel. Tillsätt detta + resten av sockret och vaniljsocker till gröten och låt den svalna.  När gröten svalnat lite rör ned äggen ett i taget. Om gröten känns fast så rör även ned 1-2 dl grädde eller mjölk. (den ska vara gansk lös i konsistensen) Smörj en ungsfast form och häll i smeten. Grädda i 200 grader ca 30-40 minuter. Servera med vispad grädde och sylt, gärna salmbär men i brist på det går det bra med hallon, björnbär, blåbär eller vad man tycker är gott.

Print Friendly, PDF & Email

1 svar på ”Gotländsk saffranspannkaka i Canada.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *