Parmesankex.

Parmesankex

Det har varit dåligt med bloggandet några dagar. Först blev det så vackert väder att jag bara ville vara ute och sedan blev barnen sjuka med halsont. Fast dåliga ursäkter egentligen för idag är det både strålande solsken och båda barnen är hemma från skolan men jag har bakat ändå. Idag blev det bla Mauds goda parmesankex som ni ska få receptet på. Imorgon ska jag ha middag för några av min mans kollegor och då tänkte jag att det kunde vara ett gott tilltugg till drinken, (eller i deras fall ölen) 😉  Dessa parmesankex har dessutom en annan förtjänst bortsett från att de är väldigt goda.. de hjälper mot åksjuka…?? Jo, det är sant! För några år sedan var jag och några vänninor på väg till Stockholm med X2000 tåget. På vägen blev flera av oss mer eller mindre illamående och åksjuka. Men då plockade Maud fram sina underbara parmesankex och en stund senare (och en skvätt vin) mådde samtliga strålande. Alltså måste slutsatsen vara att de fungerar mot åksjuka 😉 Hur som helst är de jättegoda och enkla, så baka lite att ha till fördrinken till sommarens alla grillfester mm.  Extra goda med ett glas svalt rosé vin.

Parmesan kex

1 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
2 krm salt
1/2 tsk bakpulver
1 krm cayennepeppar eller chillipulver
3 dl riven parmesan
100 g kallt smör
2 msk vatten
1/2 dl riven parmesan, lite flingsalt och ev. lite oregano
Blanda alla torra ingredienser och finfördela smöret i detta, tillsätt vattnet till en smulig deg.
Forma till en rulle och skär i tunna skivor. (3-5mm)
Lägg på bakpappersklädd plåt och strö på lite riven parmesan och flingsalt.
Grädda i 200 grader ca 12 minuter
Print Friendly, PDF & Email

2 svar på ”Parmesankex.

  1. Pingback: Midsommartips

  2. Pingback: Happy Halloween!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *