Så var Midsommaren över för denna gång. Hu vad fort det går…. Vi hade en mysig Midsommarafton (som ju här firades på kvällen) med goda vänner på besök från Danmark. Vi åt en Nubbetårta som var otroligt god! Jag brukar göra nubbesallad men denna gång gjorde jag den i form av en tårta istället och resultatet blev riktigt bra, en ny favorit! Sedan blev det hel grillad oxfilé med ugnsrostade fingerlingpotatis, sparris och bearnaissås. Till dessert hade jag gjort en variant på favorittårtan med 100 namn, i vår familj kallas den Rut Aina tårta. Mammas recept som jag brukar använda blir väldigt lite sockerkaksmet så denna gång gjorde jag en variant men den blev inte lika bra tycker jag. Bottnarna blev lite för tjocka och så gjorde jag dem i två springformar istället för en långpanna. Så ni får mammas recept istället för det ska jag hålla mig till i fortsättningen. Igår åt vi lite buffé med sill, lax, prinskorv och kötbullar mm och det är minsann inte så dumt det heller 😉 Här kommer recept på nubbe tårta och Rut Aina tårtan. Ha en fin vecka!!
Nubbetårta
4 hårdkokta finhackade ägg
4 kokta fintärnade potatisar
1/2 finhackad rödlök
1 litet knippe finhackad dill
1 litet knippe finhackad gräslök
1 burk matjessill skuren i småbitar
2 msk spad från matjessillen
2 msk kaviar
2 msk majonäs
1 dl sour cream (gräddfil eller cream fraishe) missade detta sorry!
2 dl vispad grädde
3 blad gelantin (jag använde gelantin i påse här men tror att det motsvarar ca 3 blad)
Botten; 4-5dl smulad kavring 75 g smält smör
Blanda den smulade kavringen med smält smör och tryck ut i en springform täckt med ett tillskuret bakplåtspapper. Ställ i kylskåp medan du gör i ordning nubberöran.
Blanda alla ingredienser till röran utom gelantinbladen. Lägg dem i blöt i kallt vatten 5 minuter och smält dem sedan i en kastrull på låg värme. Rör ner gelatinet i nubberöran. Häll ned i formen och låt stå kallt minst 4 timmar, gärna över natten. Garnera t ex med dill, gräslök och hackade rädisor.
Denna röra är även vansinnigt god att äta som en nubberöra på t ex en knäckemacka, uteslut då gelantinet och minska till 1 dl grädde.
Ohoj, det låter som en riktigt smarrig nubbetårta, bra med ett alternativ till matjesilltårtan! Receptet hamnar direkt i vår sparalista.
Vilka fina tårtor! Hoppas du haft en trevlig midsommar.
Tack Anki och Emmy!! Jag hade missat gräddfilen i receptet (tillrättat nu) men om du sparat receptet Anki så lägg till 1 dl gräddfil eller cream fraishe.
Våra gäster älskade den så jag kan varmt rekommendera att testa den. Ha en fin vecka!
Pingback: Svenskt så det förslår…
Pingback: Glöggfest
Pingback: Valborg och Sköna Maj välkommen!
Pingback: Midsommartips