Baka och sylta i värmen.

Frukostfrallor

Här i Kanada har vi fortfarande högsommarvärme! Dryga 30 grader ligger temperaturen på, men trots det har jag lite höstkänslor.. Måste vara alla svenska bloggar jag följer som inspirerar mig. Hur som helst hittade jag återigen isnpiration hos Gourmetmorsan. Hon hade bakat kalljästa frukostfrallor som man bara kunde ta direkt från kylen in i ugnen på morgonen. Helt suveränt tycker jag!  Så jag gjorde en egen variant av det jag hade hemma och det  blev jättelyckat. Enda problemet är väl att barnen vill ha nybakt bröd varje morgon nu ;). Gjorde även lite persikomarmelad men eftersom den inte ville stelna utan pektin (och det hade jag inte hemma) får ni få det receptet en annan dag, jättegott blev det i alla fall på de nybakta frallorna.

Kalljästa frukostfrallor

25 gr jäst
3 dl mjölk
1/5 dl olja eller smält smör
1 tsk salt
1 msk flytande honung
5 dl vetemjöl
2 dl grahamsmjöl

Rör ut jästen i den kalla mjölken. Tillsätt olja, salt, honung och mjöl. Arbeta ihop till den smidig deg. Dela degen i ca. 12 delar och rulla till bullar och lägg på en bakpappersklädd plåt.
Täck med plastfolie och låt dem jäsa i kylen över natten. Ta fram och pensla med uppvispat ägg och strö på sesamfrön eller vilka andra frön man gillar.
Grädda i 200C i 12-15 minuter.

Print Friendly, PDF & Email

8 svar på ”Baka och sylta i värmen.

 1. Va roligt att bullarna blev lyckade! Men det är ju det där att de oftast försvinner i ett nafs och familjen förväntar sig nybakt varje morgon…
  Låter fint med 30 graders värme… här i Varberg tycks de gå mot höst, men det är ju härligt oxå! Kram Gourmetmorsan

 2. Har aldrig bakat kalljästa frallor men det ska snart testas. Tack för tipset.

  Hälsningar Pia

 3. Du, har du hittat färsk jäst här eller bakar du som jag alltid med torrjäst? Jag har så svårt att få så att degen jäser med torrjäst… har misslyckats både med söta degar och med bröddegar. I brödmaskinen går det däremot väldigt bra (torrjäst). Men man vill ju kunna baka annat också!

 4. Ida; Hej det var länge sedan. Allt väl i Quebec? Såg att du varit ”hemma” i Sverige på besök i sommar. För första gången sedan vi flyttade hit har vi faktiskt inte varit det vilket känns lite konstigt. Men vi har å andra sidan haft Sverige besök ett par gånger och sommaren här har ju varit helt otrolig. Jag har hittat färsk jäst i ett par butiker här (tysk och polsk) men sedan kom jag på att fråga i vårt lokala italienska bageri och det var inga problem att köpa från dem. Billigare och bättre än butikerna med. Så testa att fråga i ett bageri.
  Ha det så bra
  Gun

 5. Pia, kan verkligen rekommendera detta, helt suveränt att bara köra in dem i ugnen på morgonen och få nybakt till frukost.
  Madelene; Tack för tipset!!! Fattar inte att jag inte testat detta tidigare, jag har alltid låtit dem jäsa framme någon timma på morgonen innan jag gräddat dem och då är ju själva idén med frallor till frukost förstörd.
  Erika & Linda; Visst är det underbart att få vakna till doften av nybakt bröd. 😉 I like!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *