Underbara apelsinkryddkakor.

Apelsinkryddkakor

Min dator krånglar och vill inte vara med alls just nu, så därav lite dåligt med inlägg.  Nåja nu har jag fått låna sonens gamla PC, dvs min gamla gamla och den funkar ju riktigt skapligt så här långt. Min väninna Marion skev ett inlägg på sin facebook sida förra veckan om sitt fantastiska nya kakrecept som smakar höst/vinter i en kaka. Med den beskrivningen var jag ju bara tvungen att testa dem. Kan bara säga, prova dem du med de är sååå goda! En riktig favoritkaka som verkligen har en smak av höst och vinter/jul med sin lätt kryddiga smak, segmjuka mitt och knastriga syrlig söta  utsida.  Receptet kommer från början från bloggen gastronomy men jag har justerat receptet lite till svenska mått mm.

Apelsinkryddkakor

175 g smör
5 msk strösocker
5 msk brunt socker
4 msk sirap (mörk) eller molasses enl. receptet
4 msk lönnsirap
1 äggula
5 1/2 dl mjöl
1 tsk bikarbonat
1 tsk vanilla eller vaniljsocker
1 ½ tsk kanel
1 ½ tsk mald ingefära
1 tsk mald kryddnejlika
1 nypa peppar
1 nypa salt

1 dl strösocker
1 msk finrivet apelsinskal

Blanda ihop apelsinskal och socker i en skål och ställ åt sidan. Blanda mjöl, bikarbonat och kryddor i en annan skål. Rör smör och socker tills det är vitt och pösigt, rör ned äggulan och sirapen. Tillsätt mjölblandningen och rör till en slät, ganska lös deg. Rulla bollar (knappt 2 msk deg) med vattensköljda händer och rulla dem i socker och apelsinblandningen. Lägg på bakplåtspapper men lämna några cm mellanrum mellan bollarna. Grädda i 190 grader tills kakan har fått lite färg och stelnat på kanterna och mitten spruckit upp men fortfarande är lite mjuk. Ca 10-12 minuter. Låt dem svalna ca 10 minuter på plåten ochflytta sedan över till ett galler för att kallna helt. (om du kan vänta tills de kallnat 😉 )

Print Friendly, PDF & Email

9 svar på ”Underbara apelsinkryddkakor.

 1. Hej Elin. De är verkligen supersmarriga! Hmm ja brunt socker (jag bor ju i Kanada och hade för mig att det fanns brunt socker även i Sverige, men man glömmer :)) Nu har jag kollat på Dansukker och skulle föreslå Farinsocker strö eller mörkt Muskvadosocker. Hör gärna av dig om du testar dem, vore roligt att höra vad du tycker. Ha det bra!

 2. inns uppskrivna i min ”att testa”-bok (var tvungen att skaffa en anteckningsbok där jag kan skriva upp alla tips och goda recept jag ser när jag tittar runt på alla fina bloggar… och det här receptet åker rakt in i boken).
  Jag är ständigt på jakt efter nya kakor. Det låter spännande med höst/vintersmak.

 3. Vet inte varför inte början av min kommentar kom med. 🙁
  Det som inte syns i kommentaren ovan är:
  ”De kakorna finns uppskrivna…”
  (antagligen jag som vimsat till det när jag skriver)

 4. Testade att baka dessa idag, ljuvligt goda! kommer definitivt göra dom varje jul 🙂
  Jag använde farinsockerströ istället för brunt socker och det funkade kanon!
  Tack för många fina recept!

 5. Elin; Tack så mycket för din fina kommentar det är så roligt att du testade att baka dem!! Jag tycker också de är riktigt goda. Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *