Äpplemuffins igen.

Äpplemuffins med mandelsmul

 Det har varit väldigt tyst på Kaksmulan igen. Jag kom igång lite grann men vår hopplösa internetuppkoppling fungerar bara när den vill ;( och bakglädjen har inte riktigt infunnit sig efter flytten. Det var svårare än jag trodde att flytta ”hem” igen och omställningen från att ha bott i en stor ”förstad” till Toronto till en liten by utanför Malmö är inte helt enkel. Men jag vet att jag blir på bra humör och mår bra av att baka och skapa i köket så nu måste jag komma igång igen. Eftersom jag fått en påse finfina äpplen från en granne så bakade jag lite äpplemuffins idag, ja jag vet att det blir väldigt mycket äpplekakor och äpplemuffins men det är ju så gott ;)!
Jag har ett litet lager av marsipan som jag tänkt använda till tårtor men där fick jag tji… Man får vad man betalar för har man ju hört och den här gången stämde det bra. Som tur var så gjorde jag en liten testtårta med marsipanen och den var totalt omöjlig att få bukt med. Den var både kladdig och torr på samma gång på något sätt och helt omöjlig att kavla ut till ett lock. Till slut gav jag upp och tog ut små löv som jag täckte tårtan med. Blev ganska fint trots allt tycker jag, men den marsipanen ska jag aldrig köpa igen. Hur som helst så försöker jag hitta på lite nya användningsområden för marsipanen och den här gången fick den bli topping till mina muffins. Goda blev de men nästa gång ska jag ha lägre temperatur i ugnen och kanske blanda mandelmassan med lite äggvita, den blev lite väl mörk och knaprig.
Imorgon är bakvalet givet, det blir så klart kanelbullar. Men vad vill ni se mera av på Kaksmulan? Någon liten utmaning ni kan ge mig så jag kommer igång igen?

Äpplemuffins med mandelsmul

50 g smält smör
2 ägg
2 dl socker
3,5 dl mjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 dl mjölk
ca 3 små syrliga äpplen i tärningar
1 msk äpplemos
100 g marsipan eller mandelmassa

Smält smöret och låt svalna. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda ned de torra ingredienserna och det smälta smöret blandat med mjölken. Fyll muffinsformar till 2/3. Rör ihop de hackade äpplena och äpplemoset och lägg en dryg tsk på smeten, toppa med riven mandelmassa. Grädda i 225 grader i ca. 25 minuter. Håll koll på färgen så inte mandelmassan bränns täck över med folie om de börjar mörkna.

Print Friendly, PDF & Email

6 svar på ”Äpplemuffins igen.

 1. Halloj! Tycker du har en så härlig blogg, är inne och kikar ofta! Jag tycker det skulle vara spännande med lite jämförande bakprojekt mellan Kanada och Sverige ! Vilka är klassikerna och när / var / hur äts dom? Du har nosat på ämnet tidigare, och för mig som har dålig koll på Kanadas matkultur känns det superintressant med lite jämförelser! Vad tar du med dig för nya sätt att göra klassiska bakverk på från Kanada som du inte hade innan?

 2. Hej Annica, och tack för dina värmande ord! Det ar en kul idé. Ska erkänna att det oftast blev svenska bakverk för mig i Canada men visst finns det ett och annat som är lite annorlunda.
  Tror att du ska få ett smakprov redan till helgen då vi förhoppningsvis ska ha en typisk kanadensisk Thanksgiving middag.

 3. Tack Sana! Saknar dig på bloggen, kom snart tillbaka. Jobbar du i er restaurang? Kanske får åka till Lund och äta där någon dag 😉 Kram Gun

 4. Jag förstår att det är en stor omställning, helt annan kontinent och allt, men det är kul att se dig här på bloggen igen, vi saknar dig =)

  Jag älskar äpplen och äppelrecept, speciellt nu när de är i säsong, så det är bara att lassa på 😉 De här låter toppen! Älskar smul på muffins, gjorde ett par äppelmuffins med smul på för ett tag sedan också, men inte mandelsmul, får prova det någon gång <3

  Och du, jag har varit tvungen att byta adress, besök mig gärna på min nya!

 5. Alexandra, Tack för dina värmande ord. Jag hade funderat på vart du hade tagit vägen men nu har jag hittat dig igen. Ha det bra!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *