Tekakor.

Tekakor

Vad blev det för kakor till min ”lilla” mamma? Jo, det blev en sockerkaka med citron, en kardemummakaka och lite kokoskakor. Tyvärr packades kakorna in i bilen men inte kameran så några bilder blev det inte men samtliga kakor har jag bakat tidigare och ni hittar recepten om ni klickar på dem i texten ovan.
Igår bakade jag tårtbottnar och det ska jag berätta mer om en annan gång men det blev också lite tekakor efter recept i Leilas ”a piece of cake”. Så goda och saftiga och finns det något som slår doften av nybakt bröd? När man sedan får smaka på den där första skivan innan bröden hunnit kallna helt så smöret smälter ner lite mmm…

Tekakor

12 tekakor
5 dl mjölk
4 dl havregryn
½ msk salt
150 g smör
25 g färsk jäst (jag använde en påse torrjäst)
Ca 8-9 dl vetemjöl
Värm mjölken till ca 50 grader och häll i havregryn, salt och sirap. Låt blandningen svälla i ca 20 min. Smält smöret och rör ned det i grynblandningen. Smula ned jästen och blanda ordentligt. Tillsätt mjölet lite i taget och arbeta till en ganska lös deg. Låt den jäsa under bakduk i ca 30 minuter. Arbeta degen på mjölat bakbord och dela upp den i 12 bitar. Rulla ut runda bullar som du sedan plattar ut eller kavlar ut till runda tekakor ca 1 cm tjocka. Lägg dem på bakpappersklädda plåtar och nagga dem med en gaffel. Låt dem jäsa i ca 20-30 minuter. Grädda mitt i ugnen på 225 grader i ca 10 minuter.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

3 svar på ”Tekakor.

  1. Pingback: När man kanske har ätit liiiite för mycket kakor på sistone… « hausfraulange

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *