Julgodis nr.2 – Knäck*2

Knäck

Idag blev det knäck som fick fylla burk nummer två. Men varför hålla sig till den traditionella? Efter inspiation från Flickan och kakorna så var planen att göra en variant med choklad och den andra varianten skulle få smak av turkisk peppar. Nu måste jag erkänna något pinsamt… ibland är min simultankapacitet lika med noll… så när sonen kom hem och hade något spännande att berätta samtidigt som knäcken var klar händer följande. Jag delar smeten och häller glatt i min turkiska peppar i den ena smeten, så långt allt väl. När jag sedan häller upp den i formarna och de börjar stelna ser de lite matta och trista ut, attans jag glömde smöret…Men vilken tur att jag inte hunnit börja hälla upp den andra sorten. Så jag häller klickar glatt i en msk smör och börjar hälla upp smeten i formarna. Då frågar sonen vad det är för smak på den här knäcken då? choklad svarar jag samtidigt som det slår mig… jag glömde hälla i kakao… Ja vad ska man säga? Tror jag är lite disträ idag, men, men, knäcken smakade gott i alla fall och den kommer säkert att gå åt, med eller utan smör och choklad. 😉
Imorgon blir det ett nytt godisrecept får hoppas att jag lyckas bättre med det.

 Knäck

ca 70 st
2 dl grädde
2 dl ljus sirap
2 dl socker
2 msk smör
Blanda grädde, sirap och socker i en tjockbottnad kastrull. Koka upp och koka utan lock tills smeten klarar kulprovet* eller tills temperaturen är 122°, rör om då och då. *Kulprovet gör man genom att droppa lite smet i en koppmed kallt vatten s
Dela upp knäcksmeten in två delar i kastruller, tillsätt ca 10 krossade turkisk peppar och 1 msk smör i den ena.
I den andra tillsätter du 1 msk kakao, 1 msk smör och 1/2 dl hackad mandel.
Fördela smeten i knäckformar. Låt stelna och förvara svalt.

Print Friendly, PDF & Email

5 svar på ”Julgodis nr.2 – Knäck*2

  1. Aja, det kunde varit mycket värre 🙂 Och vilken bra idé med turkisk peppar! Jag har verkligen experimenterat alldeles för lite med knäck i mina dar.

  2. Det var ju tur att du inte glömde bort att du hade en son i allafall hihihi;-D Så skönt att man inte är ensam om att glömma och att du också är mänsklig;-D

  3. Cecilia: jo det kunde ju gått värre, jag brände mig ju inte på knäcken som jag brukar 😉
    Mårtenssons; Jo, disträ minst sagt inte illa att jag hittar mig själv i köket ibland 😉
    Ann-Sofi; Nej sonen glömmer man inte av så lätt ;D
    Vardagslyx; jo goda blev de allt men de ser för hemska ut, utan smör gråa och matta ;( men bättre lycka nästa gång. Tror det får bli kola med turkisk peppar och mörk choklad de är ju vansinnigt goda.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *