Höstmys med kantarellsoppa

Har jag nämnt att jag är galen i kantareller? Jaså det har jag gjort ja… 😉 Nu har jag dessutom smittat av mig på både man och son, det är bara dottern som totalvägrar all slags svamp. I helgen var sonen bortrest och när han kom hem på söndagskvällen så hade jag lagat hans favoritsoppa till förrätt, ja just det.. kantarellsoppa. Så gott det är! Lite spröda smördegspinnar med parmesanost passade perfekt till. Det här är verkligen mat som passar nu när vinden viner runt knutarna. Känns verkligen som om hösten kom över en natt. Men det har sina fördelar med höstrusk, mustiga grytor, rykande varma soppor, fylligt rödvin, te under filten, massor av tända ljus osv… Ja som sagt det är inte så dumt det heller. Ha nu en riktigt härlig helg höst eller ej, kram på er.

Kantarellsoppa

3port.
ca 2 dl förväld eller färska kantareller
1 charlottenlök
2 msk smör
2 msk kantarellfond eller eftersom jag inte hade det hemma lika delar kyckling och viltfond
3 dl vatten
1 dl rött vin (eller torrt vitt om man föredrar det)
2 dl grädde
1 msk cognac
salt, peppar och gärna lite viltkrydda
Fräs svampen och löken i smör tills den fått lite färg, krydda med salt och peppar. Häll på fond, vatten och vin och låt sjuda ca 10 minuter. Häll på grädden och red med lite maizena, smaksätt med cognac och smaka av om det behövs mera salt, peppar och gärna lite viltkrydda och finhackad färsk timjan.

Smördegspinnar

Kavla ut en smördegsplatta lite lätt. Pensla med uppvispat ägg och strö över riven parmesanost och lite flingsalt. Skär i 8 smala remsor som du lägger en bit i från varann på bakplåtspapper. Grädda i 200 grader i ca 5 min eller tills de fått fin färg.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

5 svar på ”Höstmys med kantarellsoppa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *