Havrerutor med äpple.

Många timmar sedan nu, men här ser ni delar av morgonens frukost. I veckan bakade jag nämligen dessa underbart goda och saftiga havrerutor. Det är ett gammalt favoritrecept som jag denna gång la till lite rivnet äpple i degen. Kan bara säga att var de goda och saftiga innan så blev de inte sämre med äpple. Nästa gång ska jag nog testa med morötter. Det som gör dessa så bra är att man inte behöver baka ut degen efter att den jäst första gången. Man bara stjälper upp den på en plåt och plattar ut den med mjölade händer. Låter den jäsa igen och skär den i rutor och naggar lite före gräddning och klart.. Dessutom är de lika goda när de varit frysta och speciellt om man tinar dem i micron så de är lite småljumma. Så passa på att baka dessa nu i helgen, ni kommer inte att ångra er! Ikväll har vi mumsat på god steak sandwich och så har jag förberett en förrättsoppa till morgondagens middag. Vad det blir till middag? Det kan ni lista ut om ni vet vilken helg man firar andra måndagen i oktober i Kanada?

Havrerutor med äpplen

50 g jäst
5 dl havregryn
2 skalade och grovrivna äpplen (kan uteslutas)
50 g margarin eller olja
3 1/2 dl mjölk
3 1/2 dl vatten
1/2 dl sirap
1/2 tsk salt
ca 12 dl mjöl gärna vetemjöl special

Smula ned jästen i en bunke. Värm mjölk och vatten till 37°. Häll lite av vätskan över jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt resten av vätskan, smält margarin eller olja, socker, salt, havregryn, äpple och det mesta av mjölet. Arbeta degen smidig. Strö över lite mjöl och låt degen jäsa övertäckt ca 30 min. Ta upp degen och tryck ut den i en väl smord eller bakpappersklädd långpanna. Låt jäsa övertäckt i ytterligare ca 30 min. Sätt ugnen på 200°. Skär degen i rutor (ca 18-20) och nagga med en gaffel. Grädda brödet mitt i ugnen ca 25-30 min. Låt brödet svalna på galler innan det bryts i bitar.

Havrerutor

Print Friendly, PDF & Email

8 svar på ”Havrerutor med äpple.

 1. Verkar helt klart vara ett recept i min stil, lätt, smidigt och gott. Ska jag komma i håg.

  Ser fram emot att få se bilder från er Thanksgiving-middag, spännande med sånt som inte vi firar i Sverige tycker jag.

  Kram Malin

 2. Se där ja, muggen som vi letat efter men som varit slut när vi varit i Malmö (Anki har börjat en Starbucks-mugg-samling förstår du).
  Gillar receptet gör vi också, det där med korta jästider är helt klart vår grej.

  Såg kalkonen på FB, och det såg väldigt inbjudande ut, mums… 🙂

  Ha en riktigt bra vecka,
  kramar

 3. Det där receptet låter riktigt gott!spännande med äpple!!jag har provat mycket i bröd, men inte äpple. 🙂

 4. Patrik; Det blev riktigt bra men smakar inte direkt äpple men gör brödet otroligt saftlig och gott, testa!
  Mårtenssons; Den muggen fick vi i ett giftset i Kanada och sedan har vi varit på jakt efter dem. De hade dem på Kastrup men bara i serveringen så mannen försökte gång på gång få köpa några ;). Perfekt med kort jästid och lite knådande. Kalkonen blev toppen tack! Kram tillbaks 😉
  Tant Gul; Blev jättebra och jag återkommer när jag testat med morot.
  Malin; Det kan jag absolut rekommendera att du lägger på minnet ;). Vi får ta alla chanser att fira, hösten behöver lite extra festligheter tycker jag.

 5. Äpplen har jag också i bröd ibland. Ger gott och saftigt bröd. Testa olika rotfrukter. De ger alla samma effekt. Dessutom ger rödbetor snygg färg!

 6. Äpplen och havregrynsgröt låter det som att det kan bli ett riktigt saftigt bröd med! Jag höll mitt nyårslöfte om att inte köpa något bröd utan bara baka hemma fram tills att sommaren och värmen kom… Nu var det längesen, men det här gjorde mig sugen på att baka! 🙂

 7. Sara; Ja detta brödet ska du testa, så gott! Enda problemet är att det går åt snabbt ;). Nu ska jag kika in till dig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *