Thanksgiving middag.

Igår firade vi Kanadensisk Thanksgiving. Får väl erkänna att jag nästan glömt bort att det var denna helgen men när jag såg lite kommentarer från vännerna ”over there” om den kommande långhelgen så var det ju självklart att vi skulle fira här också. Kalkon är gott och det ska man inte missa chansen att få gotta i sig. Sedan tycker jag att det är ett bra sätt att fira vårt gamla ”hemland” lite extra och skänka en extra tanke till våra kära vänner där. Nu blev det lite närmre vänner som fick hålla oss sällskap vid middagsbordet igår, nämligen familjen Brandell. Kära Linus som begick kalkonpremiär tog till och med på sig hedersuppdraget att få skära upp kalkonen (det brukar nämligen alltid bli jag som får göra det). Hanna hade dekorerat bordet snyggt med pumpor dagen till ära. Till förrätt serverade jag en butternutsquash soppa som ni ska få recept på senare i veckan, jättegod kan jag redan nu avslöja. Kalkonen serverades med sin goda sås, potatismos, morötter, bönor och så klart cranberrysauce. Receptet är det jag brukar använda med risstuffing och recept hittar ni här.
Till dessert serverade jag en äpplepaj som dagen till ära dekorerats med kanadensiska lönnlöv. Receptet på pajdegen kommer från Leilas bok, A piece of cake så jag tar på intet sätt åt mig äran för den ;). Men fyllningen är min egen.

Äpplepaj

Pajdeg
150g kallt smör
4 dl mjöl
1/2 dl florsocker
1 ägg
1/2 msk kallt vatten (om det behövs)

Fyllning
8 skalade och klyftade äpplen
2 msk smör
2 msk råsocker
1 msk kanel
1 msk lönnsirap

Nyp ihop mjöl och florsocker med smöret, tillsätt ägget och ev lite vatten och arbeta snabbt ihop till en deg. Slå in den i plastfolie och låt den vila i kylskåpet i minst 30 minuter. Stek äpplebitarna i smör tills de mjuknat något, tillsätt socker, kanel och ev. lönnsirap. Låt äpplena svalna. Kavla ut degen tunnt och klä botten av en pajform. Lägg i de förstekta äpplena och täck med resterande deg. Antingen gör du ett helt täcke eller kanske korslagda remsor i rutmönster. Grädda i 200 grader i ca. 30 minuter. Servera med glass eller vaniljsås.

Ska nog ta en bit av pajen som blev över nu. Både Oscar och jag är förkylda, han har varit hemma en vecka nu och det ger inte med sig och själv har jag börjat om för tredje gången. Såå tjatigt! Men man ska verkligen inte klaga, det är en förkylning och snart är man förhoppningsvis pigg igen och tills dess får man ju faktiskt lov att äta äpplepaj med vaniljsås fast det är måndag ;).

Print Friendly, PDF & Email

6 svar på ”Thanksgiving middag.

  1. Amy; Man måste ju ta vara på varje tillfälle som ges att fira, eller hur? Ja men z2 har du aldrig hört det förut?? ;0 Fixat nu, tack..

  2. Åh, nice! Vi brukar fira thanksgiving (amerikansk) här hemma bara för att få en anledning att laga fetaste festmiddagen på året. Och sedan är man så mätt att man spricker. Underbart!

  3. Bliver anden bedre med din oppskrift eller hvis man putter den ind i ovnen hel med fyld af frugt?

  4. Lea; Det är väl en smaksak. Jag tycker det är väldigt gott att fylla med frukt också och det finns ju otroligt många sätt att fylla en kalkon.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *