Bullfest, bullfest hela dan…

Ja nu var det ju egentligen förra veckan som det var stora bullfestardagen men jag tycker man kan ställa till med bullfest lite när som helst. Jag dissade faktiskt de vanliga kanel och kardemummabullarna denna gång och gjorde istället två fyllda varianter en med äpplemos och en med vaniljkräm. Att fylla dem med äpplemos var ett infall jag fick då jag dagen innan hade kokat en stor gryta med äpplemos. Vilket bra infall det var! Ja om man får säga det själv så blev de grymma. Mannen sa till och med att det nog var de godaste bullar han smakat, inget dåligt betyg. Det blev så fräscht med den syrliga sylten i bullen. Så nästa gång du blir sugen på bullar, lova att prova att fylla i alla fall några med äpplemos. 
Idag låg det rimfrost ute och termometern visade 2 grader, brrr. Men jag säger hellre kallt och klart än regn och rusk. Nu har förkylningen börjat släppa lite med så jag ska klä på mig något varmt och gå en långpromenad i solskenet. Då har man ju gjort sig förtjänt av en liten bulle till kaffet när man kommer hem, eller?  

Kanel eller vaniljbullar

50 g jäst
150 g smör
5 dl mjölk
2 tsk kardemumma helst hel som du mortlar själv
1/2 tsk salt,
1 dl socker
1 ägg
1 tsk bakpulver
ca 12-14 dl mjöl
Fyllning: ca 1 dl äpplemos alt. 2 dl vaniljkräm (vanligt kallrörd marsankräm går jättebra)
Topping: 50 g smält smör och kanel och sockerblandning 50/50 till äpple bullarna och enbart socker till vaniljbullarna.
Smält smöret, blanda ned mjölk, salt, socker, kardemumma och ägg i smöret och låt det bli ljummet (37 grader). Finfördela jästen i degbunken och häll degspadet över. Rör tills jästen löst sig. Tillsätt det mesta av mjölet och arbeta till en smidig deg. (Hellre lite kletig än för stabbig) Låt jäsa i ca 45 minuter.
Ta upp degen och arbeta den smidig, dela den i två delar.
Den ena degen kavlar du ut till en rektangulär kaka, skär den i fyrkanter ca8*8cm. Lägg en tsk äppelmos i mitten på varje och vik sedan in hörnena så du täcker in moset och stänger till och formar den till en rund bulle. Lägg på bakpappersklädd plåt med skarven nedåt, låt jäsa i 40 minuter. Grädda i 250 grader ca 8 minuter. Pensla de färdiga bullarna med smält smör och doppa i kanel/sockerblandningen.
Den andra halvan av degen rullade jag ut till runda bullar och lät dem jäsa i ca 20 minuter. Gör en fördjupning mitt i varje bulle och använd en sprits som du kör ned mitt i bullen och trycker in vaniljkrämen i bullen med. Har du inte en sprits gör du likadant som med äppelmosbullarna eller så gör du en fördjupning i bullen och klickar i vaniljkrämen. Låt dem jäsa ytterligare i 20 minuter. Grädda i 250 grader ca 8 minuter. Pensla med smält smör och
strö på strösocker.

Print Friendly, PDF & Email

5 svar på ”Bullfest, bullfest hela dan…

 1. Åh, vaniljbullar är ju också helt underbart gott (mer för vaniljkräm än äpplemos)!

  Skönt att du mår bättre. Och klart motion ska belönas! 🙂

 2. Älskar vaniljbullar, så gott! Spännande med äpplemos. Har du lagt ut receptet på den tro. Har äpplen jag måste göra mig av med på nåt sätt.

  Kram

 3. Så skönt att läsa att du börjar må lite bättre, hoppas promenixen hjälpte till lite extra.
  Och sockerbullar, då är det tävling!

  Kramar och fortsätt krya på dej

 4. De här vaniljbullarna är barndomsminnen för mig. När jag var liten fikade jag ofta med pappa och då sa han alltid ” Om du kan äta den här sockerbullen utan att slicka dig om munnen en enda gång, då får du en till”. Resultatet blev 2 bullar och socker i hela ansiktet:)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *