Butternutsquashsoppa och ny stavmixer.

 
Jag har ju lovat er receptet på butternutsquashsoppan som jag serverade som förrätt på vår Thanksgiving middag i söndags. Butternut squash eller butternutpumpa är en väldigt god pumpa med lite söt nötaktig smak. Numera går den att hitta i de flesta välsorterade butiker så här års. Jag har använt den i soppa tidigare, se här och även haft den i risotto. Den är fylld med nyttiga vitaminer och har en väldigt god smak så testa den gärna. (bilden lånad från wikipedia)   

Denna gång valde jag att använda kokosmjölk i soppan vilket blev jättelyckat, mycket färsk ingefära är också en favoritsmaksättning.
Då min gamla mixer lagt av för ett tag sedan så blev jag väldigt glad när jag fick förfrågan från Whiteaway att testa någon av deras produkter. Så soppan är mixad i en Philips HR1617/90 . Mixern är väldigt snabb och effektiv och lätt att diska vilket jag tycker är ett stort plus. Jag gillar också tillbehören som vispen som är suverän att vispa upp lite grädde snabbt med, också jättebra att vispa aioli med och smidig när man inte vill ta fram stora Kitchen aiden. Jag gillade också den rymliga mixerbägaren. Perfekt att göra smothies i bland annat. Finns dessutom tillhörande lock så den är bara att ställa direkt in i kylen när man mixat färdigt. Men nog om mixern för idag, nu ska ni få receptet på min goda butternutsqquashsoppa. God och värmande en ruggig höstdag som denna.  

Butternutsquashsoppa

1 butternutsquash skalad och skuren i stora tärningar
1 gul lök finhackad
2 morötter skalade och skivade
2 msk smör
1 rejäl bit ingefära skalad och riven
2 vitlöksklyftor pressade
2 msk kycklingfond (eller grönsaksbuljong om du hellre vill köra helvegetariskt)
7 dl vatten
1 liten burk kokosmjölk
salt, peppar och chiliflakes
Ev. lite grädde för att runda av smaken
Smält smöret i en gryta och fräs upp butternut, morötter, lök och vitlök lite lätt, tillsätt fond och vatten och låt koka tills allt mjuknat ca 20-30 minuter. Ta av från värmen och mixa soppan slät, Tillsätt riven ingefära, kokosmjölk och kryddor och låt sjuda ytterligare 5-10 minuter. Smaka av med ytterligare kryddor och runda gära av med en skvätt grädde. Soppan går jättebra att göra i förväg och bara värma upp när den ska serveras. Smakerna blir bara bättre om den får stå till sig lite. Jag serverade med lite droppar av rapsolja med smak av ramslök och lite lättvispad grädde. Lite vitlöksbröd på sidan om är inte fel.

Följ mig gärna på facebook och/eller Bloglovin 😉

Kaksmulan.se

Promote Your Page Too

bloglovin

 

Print Friendly, PDF & Email

7 svar på ”Butternutsquashsoppa och ny stavmixer.

 1. Kim hjärta butternut är lika med sant 🙂
  Låter som en bra kombo med pumpa, ingefära och kokosmjölk.

 2. Älskar butternut sedan jag upptäckte godingen förra året! Jag har gjort en liknande soppa med kokosmjölk och citrongräs i och chili naturligtvis för stingets skull!

  Kul att du testade mixern, låter som en smidig och bra mixer!

 3. Vi är så kassa på att använda pumpa i vår matlagning, vet inte om vi provat något annat än spagettipumpa och det blev vi inte alls förtjusta i… Vi får kanske ta och köpa med oss en butternut istället för att bara titta på dom i affären och testa en sådan i stället. Mycket möjligt att det blir en soppa då, mycket möjligt…

  Kramar,
  Mårtenssons

 4. Med kokosmjölk kommer man långt! Jättegod soppa verkar det som. Men du Gunn, nu måste du göra något åt någon inställning som du har på bloggen. Du ligger alltid längst ner i min lista som är inställd på att publicera länkade bloggar och inläggen därifrån i kronologisk ordning, med senaste överst. Jag missar ju dina inlägg när jag tittar igenom listan och tror att jag har koll på de senaste! Seså – kolla inställningarna nu och ställ in tekniken rätt. Eller är det bara jag som Ulf Brunnberg säger (fast i Partaj)…

  Kram till dig och skönt att du verkar vara på G igen efter förkylningen!

 5. Jag gjorde en liknande soppa förra hösten när vi hade karibiskt tema på en trerättersmiddag. Blev mycket gott med dessa smaker. Pumpa är verkligen toppen i en massa olika rätter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *