Älggryta med glöggdoft.

 

I helgen hittade vi jättefina älggrytbitar i butiken (vi har ju inte fördelen att ha någon jägare i familjen, det hade ju annars varit toppen med både rådjur och fasaner inpå husknuten). Tycker verkligen det är gott med viltkött i grytor. Finns väl inte mycket som känns så höstigt och mysigt som en riktigt mustig viltgryta med rotfrukter, svamp, rödvin och….ta da… lite glögg. Det har jag aldrig testat tidigare men jag kan lova att det blev en helt ljuvig smak på grytan. Det var inte så att den smakade glögg men den fick helt klart en liten hint av glöggkryddor. Eftersom just glöggen var ett stundens infall så tog jag i den på slutet av tillagningen vill man ha den med från början kan man givetvis ha det med men det har jag som sagt inte testat så det får ni göra på egen risk.  Funkar givetvis precis lika bra med annat kött. Nu tillhör ju inte grytor den festligaste maten när det kommer till utseendet direkt, brun, brun, brun…. Men gott är det. Idag ska jag göra lite julgodis och kanske baka något inför kommande glöggfika mm. På tal om vilt och jägare, när jag lyfter blicken från skärmen och tittar ut har jag ett gäng fasaner som står och tittar på mig, det är så det är…det glamorösa livet på en åker, jag och fasanerna ;). Ha det gott!

Älggryta med glögg

500 g grytbitar av älg (eller annat vilt eller nötkött)
1 msk smör
1 rödlök grovt hackad
1 palsternacka skuren i tärningar
1 bit rotselleri i tärningar
3 morötter i grova slantar
1 ”näve” torkade trattkantareller
salt, peppar och viltkrydda
1 msk kalv + 1 msk kantarellfond
2 dl rött vin
1/2 msk soya
1 rågad tsk vinbärsgele
1-2 dl glögg
1 dl grädde
2 msk vetemjöl

Bryn köttet så det får lite färg, tilsätt lök och rotfrukter och svamp och låt även det fräsa med en stund. Krydda och häll på fond, soya och vin. Låt grytan småkoka i ca 45 minuter. Tillsätt glögg, vinbärsgelé och red med grädde och mjölblandning. Låt koka ytterligare några minuter. Servera gärna med pressad potatis, gelé och något gott grönt.

Just nu har jag lite REA på Kaksmulan Webshop så passa på att kika in.

Print Friendly, PDF & Email

6 svar på ”Älggryta med glöggdoft.

 1. Jag äter alldeles för lite viltkött, det slår mig nu. Och vilken smart idé att ha glögg i grytan. Bra där! 😉

 2. Visst är det göttigt med glögg i maten! Ett tips är att slå lite i en marinad till kött, det blir så gott så.
  Kanske dags för lite lektioner till en jägarexamen? Upp med sovrumsfönstret och ut med bössan ,precis som Runar gjorde:)

  Kram!

 3. Det kan jag tro att glöggkryddorna passar i en viltgryta! Bland det bästa jag vet är älgstek, som min f.d. svärmor gjorde den. Med den såsen hon gjorde och hasselbackare till, OMG!

  Gott med trattkantareller i också!

  Kram Lotta

 4. Glögg är en fantastiskt bra smaksättare till grytor, såser och marinader. Brukar göra som rödvinssås fast med glögg så här års.
  Älgkött är inte fy skam heller. Vilken lyx!

 5. Men jag har ju inte varit inne här på länge ser jag. Så mycket gott du gjort!

  Vad är det ni ska göra över jul eftersom ni inte ska vara hemma? Ja, nyfiken är jag så klart!

  Kram kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *