Saffranslax.

Ja idag var det vinterkyla i Skåne, men någon snö har vi ju inte sett till ännu. Nästan lite avundsjuk på er som fått snö idag. Men, men man ska inte säga för mycket, SMHI varnar ju för en ny vargavinter så vi kanske får mer än vi önskat oss. Snö och vinter eller ej så blir man väldigt inpirerad av alla juliga smaker så här års. Glögg i älggrytan igår och saffran till laxen idag. Nu är det ju inte så himla nytt med saffranssås till lax, det har jag sett flera recept på och lagat olika varianter av själv men det är så gott att jag gärna bjuder er på ännu en variant. Jag gillar verkligen kominationen med fänkål och lite apelsin och lite chili blev pricken över i. Vad ska det bli härnäst? Pasta med knäcksås? Ja vem vet ;).

Saffranslax

4 skivor lax
1 fänkål
1 morot
2 dl grädde
3 msk creme fraishe
2 msk vitt vin
1 fond du chef fisk buljong
1/2 röd chili finhackad
1/2 pkt saffran
1/2 apelsin, rivet skal och saft
salt och peppar
Strimla fänkål och morot och lägg i botten på en ugnsfast form. Salta och peppra på laxen och lägg ovanpå grönsakerna. Blanda ihop ingredienserna till såsen, smaksätt med salt och peppar, häll den över laxen och gratinera i 200g i ca 30 minuter. Servera med ris eller pressad potatis och något grönt.

 

Print Friendly, PDF & Email

3 svar på ”Saffranslax.

  1. Här har vi hur mycket snö som helst. Hoppas ni också har fått lite nu. Håller med om att saffran till lax inte är något nytt men kombinationen chili, saffran och apelsin tror jag inte jag har sett förut. Ser jättegott och spännande ut.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *