Fisksoppa och panacotta.

6 Comments

I helgen har Kaksmulans kök varit obemannat då vi har varit ute på vift. Men i fredags hade vi besök av min kära vän Chris och vi passade på att fira våra gemensamma födelsedagar lite i förskott med en god middag. Fisksoppa med saffran och krondillsaioli och till dessert blev det en panacotta toppad med hallon i myntasocker, mums vilken middag. Vi testade även ett nytt vin (för oss vill säga) som fick med beröm godkänt.
Ikväll står en chili på högrev och puttrar på spisen som vi precis ska sätta oss och äte. Det doftar underbart! Vill ni ha recept på en god chili så kan ni titta in här eller här. Ha en mysig söndagkväll!

Fisksoppa med saffran och apelsin

4 portioner
4 morötter
1/2 purjolök
1/2 fänkål
1 msk smör
2 skållade och skalade tomater
1 fond du chef fiskbuljong
5 dl vatten
1 1/2 dl vin
saften och skal från en halv apelsin
2/3 pkt saffran
rivet skal av 1/2 apelsin
salt peppar
1 1/2 dl grädde
ca 500 g fisk i tärningar, jag använde torsk och lax
Räkor och pilgrimsmusslor efter smak och tillgång
Skala och slanta morötterna, strimla purjolök och fänkålen. Smält smöret i en gryta och låt grönsakerna fräsa en liten stund. Tillsätt saffran, fond, vatten, vin och apelsinsaft. Låt soppan småkoka tills grönsakerna är nästan mjuka. Tillsätt grädde och fisk och låt koka på svag värme tills fisken gått klart. Smaka av med rivet apelsinskal och salt och peppar. Lägg i räkorna precis när soppan ska serveras. Jag la även i lite lättstekta pilgrimsmusslor och serverade kokta delikatesspotatisar på sidan om (för de mindre soppsugna i familjen).

Krondillsaioli

1 äggula
1-1 1/2 dl krondillsrapsolja från Gunnarshögs gård (eller en annan valfri olja, gärna smaksatt med dill)
1 citronklyfta
1 vitlöksklyfta
salt och peppar

Knäck äggulan i en skål och vispa i oljan droppvis till en början och sedan i en fin stråle tills aiolin har önskad konsistens. Smaksätt med en riven eller pressad vitlök, lite citronsaft, salt och peppar. Hacka gärna i lite fänkålsdill.

 

 

Print Friendly

6 Comments (+add yours?)

 1. Mårtenssons kök
  Okt 21, 2012 @ 19:12:24

  Fisksoppa ujuj smarrigt värre och använt olja från gunnarshög,det har vi inte hunnit med ännu.
  Den där aiolin skall provas nästa gång vi gör fisksoppa.
  Ikväll blir det inte pannacotta utan dulce de leche o ischokladsglass

  Ha en bra vecka,
  kram på dej

 2. Emmy
  Okt 22, 2012 @ 08:56:46

  Fisk och skaldjursgryta är alltid gott! Var mycket godsaker i din. Ser att du fräschade till dig egen majonäs/aioli med lite citron :-) Vinet har jag inte heller stött på tidigare. Den flaskan skulle jag kommit ihåg.

 3. Ann-Sofi MATSAFARI
  Okt 22, 2012 @ 15:04:09

  Hihi jag läste kokodil-aoli först;) Men krondillsaoli låter ju mycket godare!!

 4. admin
  Okt 22, 2012 @ 16:59:07

  AnnSofi; Ja men kokodil aioli får jag nog testa, har du något bra recept ;). Krondillsaioli är smaskens!

 5. admin
  Okt 22, 2012 @ 17:09:04

  Emmy: Gott, gott var det och lite citron i aiolin gjorde susen, attans vad goda de där oljorna är. Vinet smakade toppen ;)
  Mårtenssons; Visst är det smarrigt. Ni måste testa Gunnarshögs oljan, krondillen har fått sätta smak på både potatismos och aioli och de andra får vara med allt som oftast i matlagningen. Mina nya favoritsmaksättare.
  Kram tillbaks ;)

 6. Malin´s Diner
  Okt 22, 2012 @ 21:18:27

  Har en egen fiskfond i frysen som jag snart måste använda, kanske får bli en fisksoppa. Ser farligt gott ut!

  Kram kram

Leave a Reply

RSSRSS