Mera apelsiner…

Jag utlovade ju ett nytt försök med Ambrosia kakan och idag lyckades den, så här ser ni resultatet. (recept nedan) Jag använde mitt rivna apelsinskal som blev över från gårdagens safttillverkning till garnering och fyllde den med vaniljkräm så det blev en Ambrosia tårta istället. Härligt solgult igen, vilket behövs för idag är här kallt och till och med lite små snöflingor i luften. När det ändå har blivit lite av ett apelsin tema de senaste dagarna så fortsätter jag med ytterligare ett apelsinrecept, Mamsens apelsinsnittar. Lätta att baka och mycket goda med kombinationen kardemumma och apelsinmarmelad. Hoppas nu våra fikagäster imorgon gillar apelsin  🙂

Ha en härlig helg!!

Ambrosiakaka/tårta
150 g smör eller margarin
2 dl socker
3 ägg
rivet skal av en väl tvättad apelsin
3 dl mjöl
1 tsk bakpulver
3 msk pressad apelsin saft
Glasyr: 2 dl florsocker
Ca 1 msk pressad apelsin saft
Syltade apelsinskal
Rör smör och socker poröst. Tillsätt äggen ett i sänder under vispning och sedan apelsinskal. Sikta ned mjölet blandat med bakpulver och rör till sist ned den preeade aplesinsaften. Häll smeten i en smordm bröad form.
Grädda i 175 grader ca 45 min eller tills kakan känns torr. Låt kakan svalna något i formen.
Stjälp upp kakan. Rör ut florsockret med pressad apelsin till glasyren och bred över, strö på syltat apelsinskal.
Ev. kan man innan man breder på glasyren dela kakan i två bottnar och breda vaniljkräm emellan.

Mamsens apelsinsnitt/Wienersnitt

5 dl mjöl

1 1/2 tsk bakpulver

1 1/2 dl socker

1 tsk kardemumma

150 g smör

1 ägg

Fyllning: apelsinmarmelad glasyr av florsocker och vatten.

Arbeta snabbt ihop ingredienserna till en smidig deg som rullas ut till längder ca 3cm i diameter. Lägg längderna på bakpappersklädd plåt och gör en fördjupning längs mitten och fyll med marmelad. Pensla med uppvispat ägg.

Grädda i 200 grader ca 15 minuter.

Skär i sneda bitar låt svalna och ringla över glasyren.

Print Friendly, PDF & Email

1 svar på ”Mera apelsiner…

  1. Pingback: Semester!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *