Paprikasoppa och fransk äpplepaj

Hoppas alla haft en riktigt härlig Valborg och Första Maj! Här har vi fått riktig sommarvärme så nu ska jag strax ge mig ut på maskrosjakt i short och linne, härligt! Ja inte maskrosorna då förstås 😉  Jag utlovade ju recept på soppan och äpplepajen som Marion bjöd på i fredags. Det var verkligen vansinnigt gott och speciellt soppan kommer att bli en ny favoritlunch för mig. Enkel och så god! Nu har jag bara översatt recepten och inte testat dem själv ännu men hoppas att det ska bli bra. Bilderna blev tyvärr inte så bra, var nog för hungrig… I förra veckan fick jag mail från en av mina gamla grannar i Sverige. Hon kallade mig sin ”bakguru i Canada” och bad allra vänligast om mitt bästa kärleksmums recept (tack snällaste Emma för dina värmande ord). Självklart säger jag inte nej till det, så i veckan ska här bakas kärleksmums och så får det nog även bli ett litet bidrag till Månadens sötsak på den fina bloggen Söta saker. Denna månad är det något Amerikanskt som är utmaningen så det borde ju vara något för mig.

Rostad paprikasoppa

6 röda paprikor

2 gula paprikor

2 små gula lökar, hackade

3-4 vitlöksklyftor. Krossade

1 ½ liter grönsaksbuljong

2 msk mjöl

cream fraishe och tärnad paprika i olika färger till garnering.

Dela paprikorna på mitten och ta bort kärnor och de vita hinnorna. Täck en plåt med folie och lägg dem med skinnsidan upp i ett lager på plåten. Grilla i ugnen (eller gör detta ute på grillen, går lika bra och man slipper oset) tills skinnet är svart och blåsigt, ca 8-10 min. Ta ut dem och låt dem kallna i en plastpåse. Skala dem när de svalnat (kladdigt) men ganska enkelt. Skär dem i mindre bitar.

Fräs lök och vitlök i en klick smör i en stor kastrull tills de blir lite gyllene, tillsätt ca 3dl av buljongen och låt sjuda i ca 5 min. Strö över mjölet och tillsätt resten av buljongen lite i taget så att det linte blir några klumpar av mjölet. Lägg i paprikan och låt sjuda under lock ytterligare 5 minuter. Låt svalna lite innan du kör den i en mixer eller med handmixer till en slät soppa. Servera med cream fraish och ett gott bröd (gärna foccacia).

Ca. 6 normalstora portioner

Fransk äpplepaj

Deg; 4 dl mjöl

1 dl socker

1 ½ tsk bakpulver

125 g smält avsvalnat smör

1 ägg

1 tsk vanilla eller vaniljsocker

Äpplefyllning; ca. 6 skalade, urkärnade och skivade äpplen

½ dl brunt socker

3 msk pressad citron

Vaniljkrämsfyllning; 1dl socker

2 ägg

2 msk smält avsvalnat smör

1 tsk vanilla eller vaniljsocker

½ tsk kanel

Aprikosmarmelad

Blanda ihop mjöl, socker och bakpulver. Vispa smör, ägg och vanilla och rör ned detta i mjölblandningen. Arbeta ihop till en smidig deg. Tryck ut degen i en smord springform. Täck med plast och ställ i kylen medan du förbereder fyllningen. Blanda äppleskivor, socker och citronsaft i en skål. Fyll pajformen med äpplena och grädda i 175 grader i ca 1-1½ timma. Känn efter så äpplena har mjuknat. Rör ihop ägg, socker, smör, vanilla och kanel och häll detta över de vama äpplena. Sätt tillbaka in i ugnen och grädda i ytterligare ca 20min till fyllningen stelnat. Låt svalna och täck sedan över pajen och ställ den i kylskåp i minst 6 timmar eller över natten. Ta ut den en halvtimma innan den ska serveras och ta bort formen och pensla med med varm aprikosmarmelad. Servera med glass eller grädde.

Print Friendly, PDF & Email

2 svar på ”Paprikasoppa och fransk äpplepaj

  1. Hejsan, det är inte utan att man sitter och blir sugen på lite äpplepaj så här mitt i natten (tjänstgör nattetid). Det låter så gott.
    Hälsningar från Pia.

  2. Hej Pia, mitt i natten. Fast nu är det snart morgon hos er och dags för oss att gå och sova. (vi ligger 6tim efter). Jag tycker det är så roligt att du följer min blogg och att jag kan göra dig hungrig mitt i natten 🙂 Dina kommentarer gör mig alltid lika glad, Tack!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *