Hannas blåbärskaka

Hannas blåbärskaka

Ibland tror jag nästan att jag bor i Paradiset 😉 Denna veckan har varit helt fantastisk. Solen har strålat och det har varit varmt!! varje dag. Man kan sitta ute och njuta till sent fram på kvällen. Vi är ju lyckligt lottade att ha en pool också och det har blivit många dopp den senaste veckan. Ibland känns det bara som man är deltidsanställd badvakt med alla barn i badet som ska kollas, men det är ett kärt besvär 😉 Men många barn på besök betyder också mycket fikande och vid ett av alla badtillfällen slängde jag ihop en gammal favorit, Hannas blåbärskaka. Receptet kommer från början från en Pettson och Findus kokbok, men vi har döpt om den till Hannas blåbärskaka eftersom hon tycker så mycket om den.  Det är en jättegod kaka som blir lite frasig på kanterna och kladdig och god inuti. Ibland har jag lagt till kardemumma och kanel i receptet och tagit hallon istället för blåbär, god är den hur som helst.

Hannas blåbärskaka

2 ägg
2 1/2 dl socker
75 g smält smör
2 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
3-4 dl båbär (eller hallon eller båda delar)
1/2 dl socker + 1 msk mjöl
Flagad mandel
Vispa ägg och socker pösigt. Rör ned de torra ingredienserna och det smälta smöret. Häll ned i en väl smord och bröad springform. Blanda blåbär med socker och mjöl och strö ut dem över kakan. Strö över flagad mandel. Grädda i ca 35-40 minuter i 190 grader.  Sikta gärna över lite florsocker när kakan kallnat. God att servera med lite glass eller grädde men går lika bra utan.
Print Friendly, PDF & Email

13 svar på ”Hannas blåbärskaka

 1. Nu har vi bakat denna. MUMS!!! Och tjejerna tycker det är så roligt att den heter Hannas kaka. Vi åt den dessutom när vi hade en 3 årig Hanna på besök och hon tyckte det var väldigt spännande att äta en kaka med hennes namn. Alla älskade den! Kram

 2. Hej, Ja visst är den god och vad roligt att lilla Hanna hos er fick en ”egen” kaka! Hoppas ni har ett härligt sommarlov! Här har det regnat idag men det behövs och det är fortfarande jättevarmt. Ska till skolan på ”fun fair” nu.. ha det toppenbra och hälsa familjen! Kram

 3. Pingback: Helgen som gått.

 4. Hej!
  Tack för receptet! Jag tror att jag ska prova det i morgon. Idag har jag plockat sommaren första blåbär och vildhallon.

 5. Hej !!!
  Har testat din kaka och den var underbar, fast jag inte tog så mycket blåbär endast 1,5 dl färska .
  Idag ska jag göra den med hallon och ta med upp till min syster
  🙂
  ville bara tacka för en underbar god kaka
  ha en riktigt bra dag
  Bodil

 6. Bodil: Tack snälla!! ja visst är den underbart god. Ser fram emot att plocka lite blåbär och baka en själv nu någon dag.

 7. Hej! Stoppade precis

  Hoppas den blir god, men det är väl inga problem med alla fina betyg
  🙂

 8. Pingback: Nygammal favoritkaka i blåbärstider.

 9. Pingback: Blåbärskaka | Allt om blåbär

 10. Håller som bäst på att baka denna kaka. Dock så ser jag ingen uppgifter om var i ugnen den ska gräddas, om det är vanlig ugnsvärme eller varmluft. Hur brukar du göra? Vilken storlek använde du på springformen? Den har varit inne i 40 minuter nu och har fortfarande inte stelnat, den får vara inne en stund till. Ser fram emot att få smaka den!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *