Helgen som gått.

… och för vår del är den faktiskt inte slut ännu. Imorgon är det Labour day här så ännu en ledig dag och sedan är det ”äntligen” skolstart på tisdag. I fredags mös vi inne i det lite småruggiga vädret (faktiskt nästan lite skönt efter en vecka med över 30C varje dag. Det blev ostfondue, minicrustader med svampstuvning, med brie och mangochutney och lite blandat småplock samt en flaska god Amarone. Igår hade vi vår årliga golftävling med efterföljade bbq med grannarna på gatan. Gubben fick stå för golfandet och jag för bakandet, för av någon outgrundlig anledning blir jag alltid ombedd att baka något att ta med. Eftersom Ekströms Marsansås är favorit på hela gatan är det ett måste att ta med det ;). Denna gång fick det bli i form av en glasskräm (hälften vaniljkräm och hälften vispad grädde) som fick bli tillbehör till en jättegod kolaäpple kaka efter ett recept jag hittat i senaste numret av Elle Mat och Vin. Den andra kakan blev en favorit i repris, Hannas blåbärskaka (recept hittar ni här). Idag har jag och barnen varit iväg och plockat äpplen så i veckan ska här kokas äpplemos och bakas mera goda äpplebakverk.

Saftig kola-, kardemumma- och äppelkaka

1/2 dl kokos + smör till formen
2 ägg
2 1/2 dl socker
1 dl mjölk
60 g smör (smält)
2 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk kardemumma
3–4 äpplen beroende på storlek (urkärnade och klyftade)
1 tsk kanel
1 tsk socker
Kolasås:
1 dl vispgrädde
1/2 dl strösocker
1/2 dl ljus sirap

Sätt ugnen på 175°. Smöra en rund form och bröa den med kokos. Vispa ägg och socker vitt. Tillsätt mjölken och det smälta smöret. Blanda vetemjöl, bakpulver och kardemumma och blanda ner det i vätskan.
Häll smeten i formen. Sätt äppelklyftor tätt i smeten. Strö lite socker och kanel ovanpå och grädda i ugnen på 175° i ca 30–40 min.
Vispa ihop ingredienserna till kolasåsen i en kastrull. Koka kraftigt i 2–3 min och låt svalna.
Ringla den ljumma såsen över kakan strax innan servering.

Saftig kola-, kardemumma- och äpplekaka

Print Friendly, PDF & Email

7 svar på ”Helgen som gått.

  1. Vilken härlig mathelg ni haft!
    Ostfondue har vi provat kocka till 2 gånger men vi har nog inte riktigt lyckats för den blev inte så väldigt god någon av gångerna. Har du något bra recept att dela med dej av?

  2. Erika och Emma; Tack den är supergod med den kladdiga kolasåsen, säkert jättenyttig också… 😀
    Anki och Håkan; Härlig mathelg.. men imorgon börjar skolan här och mitt nya liv!! Träna och äta nyttigt (i alla fall i veckorna, på helgerna måste man få gotta sig). Ostfonduen då…en hemlis….min gubbe och barnen överaskade mig med ostfondue en dag och jag blev mäkta imponerad.. tills jag hittade påsen i soporna 😉 Alltså en färdig ”klipp, kläm och värm” variant men jättegod så den har vi ätit många gånger sedan dess. Fick barnen välja skulle det väl bli minst en gång i veckan 😉 Det är ett Schweizisk märke menjag kommer inte ihåg vad det heter och om den finns i Sverige. Men väl värt att kolla upp.

  3. Åh, vad roligt!! Det är alltid så roligt att höra när någon verkligen testar ens recept! TACK för att du berättade och roligt att du också gillade den.
    Kram Gun

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *