Starbucks och sur ;( surdeg.

Jag ska börja med ett erkännande…. ja, jag är en Starbucksoholic… Det är så gott! När vi först flyttade hit var det ett av de första ställena jag letade rätt på. Här är man annars uppdelade i två läger Tim Hortons, som är den STORA kaffekedjan i Canada eller Starbucks. Tim Hortons serverar bryggkaffe, enbart. Det är visserligen drickbart men inte mera 😉 men de har grymt goda mackoroch donuts. Alla Tim Hortons fans (och de är många här) ondgörs sig över Starbucks svindyra och ”märkvärdiga” kaffe, och visst det är dyrt men så gott. Jag är en ”double tall latté” typ för det mesta men nu på sommaren faller jag ibland för en ”grande coffee frappuchino”. Det bästa är att man kan välja vilken fetthalt man vill ha på mjölken olika smaksättningar, toppings mm. När det gäller det är jag nog väldigt trist, för sötsliskiga smaksättningar och vispgrädde på toppen klarar jag bara inte av 😉 Idag var vårt kaffe slut här hemma så det fick bli en latté och en ”low fat lemon cranberry muffin” i solskenet. Till min stora glädje har ju kaffejätten numera etablerat sig även i Sverige (någon som vet om det fortfarande bara är på Arlanda?) så det finns hopp för mig när vi kommer ”hem”. Nu till något helt annat… jag behöver HJÄLP! Jag satte, inspirerad av Leilas bok, en surdeg förra veckan. Givetvis hände det som man kunnat räkna med…jag glömde bort den ett par dagar. Nu har jag matat den igen men inget händer så nu undrar jag om någon kan hjälpa mig. Den har stått framme i rumstemperatur i en vecka nu… luktar SURT 😉 men det ska den väl. Kan man få liv i den på något sätt eller är det kört? ska jag hälla ut och börja om? Det är första gången jag försöker men jag hade en liten aning om att det skulle bli så här. Så hjälp mottages tacksamt 😉

Print Friendly, PDF & Email

8 svar på ”Starbucks och sur ;( surdeg.

 1. Det ska lukta surt och det kan ta upp till en vecka innan det ”bubblar till”. Kolla pain de Martins blogg om du inte gjort det redan, han har jätteenkel beskrivning på hur man får till surdegsgrunden. (man ska låta det stå några dagar, sen hälla ut och fylla på någon gång)

  Jag hade inga problem med att få igång grunden, det var själva bakandet som gick helt åt skogen…
  http://godmatirattantid.blogspot.com/search/label/Surdeg

  Lycka till!

 2. Tack för tipset Emelie, jag ska gå in och kolla på Martins blogg. (verkar bara så avancerat för en nybörjare men det kanske det inte är). Den har bubblat, min surdeg, men det var innan den dog helt. Ger den en chans till annars får jag börja om från början. Vad trist att dina bröd inte blev så lyckade men bättre lycka nästa gång 😉
  Din lax ser jättegod ut. Älskar lax med getost, testa att ringla på lite honung och pinjenötter, mums.. PS. jag kan fortfarande inte kommentera på din blogg, vet du vad som kan vara felet? Ha det så bra!!

 3. Jag hade också problem att få igångmin surdegsgrund, men den stod helt enkel inte tillräckligt varmt. Så till sist satte jag den direkt på elementet och då började det bubbla som bara den. Du behöver säkert inte slänga den, bara mata den någon extra gång (alltså slå ut allt utom 50 g och fylla på). Och enligt Martin ska surdegsgrund på råg vara lättare än på vete. Men jag är inte så haj på det hela…
  Riktigt gott kaffe ska det vara annars kan det vara 😉 Vi skaffade en kaffemaskin för ett tag sedan och det är sån lyx att alltid få gott kaffe. Men visst vi dricker mer kaffe nu…

 4. Tack för tips! Jag ger den en chans till idag så får vi se om jag kan få liv i den. Tills vidare får det bli lite ”vanliga” bröd och bullar idag i regnvädret.
  & en kopp gott kaffe förstås. Nya bönor är inköpta så idag blir det ”hemkört” 😉 Ha det bra!

 5. Jag älskar Starbucks, speciellt deras frappuchino. Längtar så efter vår sommarsemester när vi ska resa bort, då ska jag dricka kaffe på Starbucks ofta!!!

 6. Anki, Visst är det gott!! 😉 Jag tycker jättemycket om er blogg, massa godsaker som lagas till i Mårtenssons kök.. Får vara tidigt ute och önska en riktigt toppensemester med massa Starbocks frappuchino!!
  Gun

 7. Vad tror du om att hälla ut den och börja om från början…..ha ha…Vad proffsig sidan ser ut, blir väldigt sugen på att fika!! Känner igen både porslin på bilderna och en del recept…Du é så duktig!! En annan får nöja sig med Espresso house eftersom Starbucks inte finns här, men F har fått in mig på Frapino(som den heter här)…mums…
  Har du inget bra recept på det? Kram Fjella

 8. Jo du, hälla ut var just vad jag gjorde och någon ny blir det inte förren till hösten 😉 . Har just varit och hämtat upp mina grejor från Pelles kontor. Hade ca 100 pers där igår på försenad inflyttningsfest. Jag hade catering, puh.. men det gick bra. Pelle spelade trummor med Carls band 😉 De var ta mig tusan riktigt bra! Ha en härlig helg och hälsa familjen. Bamsekram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *