Macaroons!

Macaroons med chokladganache med päroncognac smak

Macaroons med hallonsmörkräm

Det blev tredje gången gillt! Jag har misslyckats med mina macaroons två gånger och nästan gett upp men idag så….. äntligen lyckades det! Tack vare ett underbart bra recept som jag hittat på ett antal olika bloggar bl a Kalasgott, Hellosugar, Matplatsen och Bakecake men originalet tror jag kommer från Tartelette. Det är gjort med italiensk maräng så det är lite mera jobb men det kan det vara värt när de äntligen blir lyckade. De gröna blev bäst och eftersom de är gjorda av samma smet så antar jag att det var den lilla extra omrörningen för att blanda in färgen som gjorde dessa något lösare och bättre. De gröna fick en chokladganache fyllning med smak av min favorit, päroncognac och de vita fyllde jag med hallonsmörkräm. Det var definitivt inte sista gången som jag gör macaroons ;). Perfekta presenter dessutom, men dessa får nog hamna i frysen för att bjudas på.

Macarons – ca 30 st

120g äggvitor, uppdelat i två skålar
35g socker
150g fint malen mandel
150g florsocker
150g socker till sockerlag
50g vatten till sockerlag
Sätt ugnen på 160 graderC. Skålla mandeln och låta den torka. Mal den sedan fint i en blender, mixer, nötkvarn eller kaffekvarn. Du kommer behöva mala lite mer mandel än vad som krävs i receptet. Sila den malda mandeln så alla stora bitar försvinner. Väg upp 150 gram på en köksvåg. Blanda mandel och siftat florsocker i en bunke. Vispa upp 60 gram äggvita till ett mjukt skum och tillsätt 35 gram socker under vispning. Om du har en köksmaskin kan du göra detta under tiden sockerlagen kokar upp. Blanda socker och vatten till sockerlagen i en liten kastrull. Sätt plattan på hög värme och koka upp. Koka tills temperaturen når 118 grader på en godistermometer. Under vispning på låg fart, häll sockerlagen i marängsmeten . Detta måste göras ganska snabbt annars stelnar sockerlagen i kastrullen. Lite spill blir det alltid. Vispa marängen på medium/hög fart tills den kallnat helt och blivit glansig, detta tar ca 10-15 minuter. Rör i 60 gram äggvita i mandel och florsockerblandningen. Tillsätt eventuellt valfri färg. Vänd i marängen i mandelblandningen och mixa försiktigt ihop till en jämn smet med en slickepott. Var försiktig så du inte mixar för mycket, smeten ska vara trögflytande. Fyll en spritspåse med rund tyll och spritsa ut små klickar på en plåt klädd med bakplåtspapper. Smeten ska flyta ut något efter ett tag och bli slät på ytan. Om den lämnar små toppar från spritsen, slå plåten mot bordet några gånger så slätar den till sig. Grädda i ca 10- 15 minuter i mitten av ugnen Dra av bakplåtspappret från plåten och låt macaronsen stå och svalna. Lossa dem sedan försiktigt från pappret. Fyll med valfri frosting och njut!

Print Friendly, PDF & Email

14 svar på ”Macaroons!

 1. Hejsan, dom ser ju helt perfekta ut, vet av egen erfarenhet att dom kan bli lite toppiga i mitten. Har använt mej av samma recept som dej när jag bakat. Dom ser verkligen goda ut, klockrena helt enkelt…..

  Hälsningar Pia

 2. Superfina! Håller med om att de är väldigt fint att ge bort som present, de är ju så söta! Det är kanske värt att testa det här receptet, även om det verkar lite krångligare (eftersom jag inte blev så nöjd med mina).

 3. Tack snälla Pia och Emma!! Jag blev så glad över att äntligen lyckas. De är som sagt lite krångligare men det är det värt, så lycka till Emma.

 4. Jisses så fina små kakor, synd det är så himla långt till Kanada… Bara receptet får mej att bli trött, avundas alla som orkar och får till dom så fina.

 5. Jättefina macarons, använder numera alltid det receptet du använde när jag gör macarons, det enda recept som jag får bra macarons med

 6. Åh, macaroons… med hallonsmörkräm! Mums! Det är så gott med macarons, men det är ganska pilligt. Sist jag gjorde macarons var jag arg som ett bi. Men det var det värt, med tanke på hur gott det var. Önskar dock att man bodde nära ett sånt där chict bageri där man kunde svänga förbi på vägen hem från jobbet och köpa sig en liten kartong med ett fint sidenband runt… gärna svingandes en Chanelpåse i andra handen… nä, om jag skulle vakna upp nu. 😉

 7. Tack alla, så glad att äntligen lyckas och kan verkligen rekommendera detta recept!! och Helena jag känner igen det där med att bli arg som ett bi 😀 hmm det händer här med allt ibland.. Skulle inte heller ha något emot den där drömmen med kakkartongen och Chanelpåsen 😉 man måste ju få drömma lite.

 8. Pingback: Ta inga genvägar… med macarons…

 9. Pingback: Macaroons

 10. Pingback: Macaroons, alltid lika gott!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *