Advent, glögg och pepparkakor.

Glögg på gång

Nu är vi redo för julen med granen på plats och huset pyntat. Idag bakas det pepparkakor och lussebullar på löpande band.
Vi måste ju som sagt fixa till vår egen glöggessens inför kommande glöggmingel. Denna glögg blir väldigt god och man kan lätt ge den lite olika smaksättning på sluttampen. Vi har smaksatt den färdiga glöggen med både portvin och lite cognac och den smakar riktigt bra. En liten rolig historia om glöggen också. Barbro som receptet kommer ifrån var under ett par år ordförande i SWEA Toronto, ett år blev hon tillfrågad av tidningen Toronto Star om hon kunde ge dem ett recept på glögg. De hade ju testat det på SWEAs julmarknad. Självklart fick de det men tyvärr var tryckfelsnisse framme och i receptet kunde man läsa 1 liter vodka….istället för ca ett par deciliter. Barbro bad om en dementi i tidningen och funderade länge på om hon ställt till med några ”fylle skandaler” på grund av sitt recept ;). Jag bjussar på receptet här men OBS! det ska inte vara 1 liter vodka… om ni inte vill ha väldigt glada gäster. Jag bakar pepparkakor efter ett recept på Eksta pepparkakor från boken Vinterns goda ting av Anna och Fanny Bergenström. Det är verkligen en bra och lättarbetad deg. Nu luktar det jul i hela huset visst är det härligt.
Trevlig första advent till er alla kära bloggläsare!

Barbros glögg

del 1
5 kanelstänger
5 krossade kardemumma kärnor
20 nejlikor
ev. en bit torkat apelsinskal
en bit torkad ingefära
vodka
del 2
300 g socker
1 tsk vaniljextrakt eller vaniljsocker
1 1/2 liter rött vin
Del 1. Lägg alla kryddor i en burk och fyll på med vodka så de täcker kryddorna. Låt stå i minst 2-3 dagar (gärna längre)
När den ska serveras värm vin, socker och vanilj tills sockret löst sig (det ska inte koka). Tillsätt den silade ”essensen” och smaka av med mera socker om det behövs eller något av mina smaksättnings förslag. Njut med mandel och russin.

Hanna bakar pepparkakor

Eksta Pepparkakor

4 dl socker
2 dl ljus sirap
2 dl vatten
250 g smör eller margarin
2 msk kanel
1 msk mald kardemumma
1 msk malda kryddnejlikor
0.5 msk stötta pomeransskal
14 dl (770 g) vetemjöl
1 msk bikarbonat
Smält smöret tillsammans med socker, sirap och vatten i en kastrull, låt det koka upp som hastigast och lyft sedan bort kastrullen från värmen, rör ned kryddorna. Låt blandningen svalna så att den blir rumsvarm. Blanda mjölet väl med bikarbonat och rör ner detta i smeten, som blir ganska lös (den sväller sedan). Arbeta ihop degen. Låt degen vila i kylskåp i 1-2 dygn innan den bakas ut. Lägg den antingen väl övertäckt i sin bunke eller i en rejäl och rymlig plastpåse. Under tiden hinner mjölet svälla, så att degen blir maximalt lättkavlad. Knåda gärna degen lite lätt innan den kavlas ut en liten degbit i taget det är alltid enklast. Ta lite mjöl både på bakbordet och på kaveln. Ta ut pepparkaksfigurer med mått. Lägg på bakpappersklädda plåtar. Grädda kakorna i mitten av ugnen i 180° ugnsvärme i 8-10 minuter. Passa noga pepparkakor bränns lätt.

Print Friendly, PDF & Email

8 svar på ”Advent, glögg och pepparkakor.

 1. Håkan kokte också egen glögg en kväll och den blev faktiskt väldigt god. Låter intressant med en essens, får vi kanske ta och prova.

  Ha en fortsatt härlig första advent.

 2. Åh, vad mysigt det låter med pepparkaksbak, ser att du har en bra ”bakhjälp”. Förstår att ni haft en trevlig advent.
  Här i södra Sverige på ostkusten är vi nästan insnöade, snön har vräkt ner i ett par dagar så det har varit svårt att ta sig till arbetet i helgen.
  Ha det så gott….

  Hälsningar Pia

 3. Hihi, 1 liter vodka var ju kanske att ta i, men vem vet 😉 Så mysigt ni verkar ha det, julstämningen verkar ju vara på topp =) Hoppas du haft en fin första advent!

 4. Vad kul med glöggskandalen! 🙂 Hähä, kan tänka mig att man får glada gäster då! Kan tänka mig att den där Martha Stewartboken var bra också, jag älskar Martha, jag brukar köpa Martha Stewart Living när jag kommer till storstäder med lite mer välsorterade Pressbyråbutiker, i Kalmar finns den alltför sällan…

 5. Ha ha, underbart. 1 l vodka. Jobbigt med alla som blev lurade.
  Har inte kommit till skott med vårt pepparkaksbak ännu. Det ger mig lite dåligt samvete. Men till lucia kanske…

 6. Pingback: Tredje advent, smördegspizza och pepparkaksbak.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *