Supergod laxrätt i två skepnader.


Nu har det blivit så mycket julgodis här några dagar att jag måste bryta av med något annat. I förra veckan gjorde jag en jättegod laxrätt, inspirerad av min svärfar. Underbara smaker som verkligen ”gifter sig” med varann. Då jag fick en bit lax och grönsaker över men ingen potatis blev det en laxsoppa av resterna till lunch dag två. Minst lika god kan jag lova så vill ni ha god mat med lite variation i två dagar så testa detta. Tyvärr så var det som vanligt lite si och så med måtten men ungefär så här. Bilderna blev dåliga men smaken är bättre 😉
I helgen ska vi ha glöggfest med grannarna så snart kommer här lite tips på goda tilltugg och kanske lite mera sötsaker.

Gratinerad lax på grönsaksbädd

2 morötter
1 fänkål
1 lök eller några sticklökar
1 bit ingefära
2 vitlöksklyftor
En laxfilé
rivet skal + saft av 1/2 apelsin
Lite mera ingefära
1 vitlöksklyfta
Lite vitt vin
ca 2 1/2 dl grädde
Skala och skär moroten i bitar, strimla fänkålen, skär löken i skivor, hacka vitlök och ingefära. Smörj en ugnsfast form med lite smör och lägg ned alla grönsaker. Lägg på laxen och krydda med salt och peppar. Blanda ihop grädde, vin, apelsinsaft och finrivet apelsinskal, finriven ingefära och vitlök. Smaka av med salt och peppar och gärna lite timjan. Häll över fisken och gratinera i 225 grader i ca. 20 minuter. Servera med ris eller Alingsåsris=pressad potatis.

Laxsoppa

Dagen efter finfördelade jag fiskresterna och la tillsammans med grönsakerna och resten av såsen i en kastrull. Tillsätt 2 1/2 dl vatten 1/2 fiskbuljongtärning (eller fiskfond) och 1/2 dl vitt vin och ev. lite extra grädde. Låt soppan koka upp. Servera gärna med en klick aioli och vitlöksbröd.

Print Friendly, PDF & Email

2 svar på ”Supergod laxrätt i två skepnader.

  1. Gott, gott. Anki skulle kunna käka lax mer än en gång i veckan, medan Håkan är lite trött på laxen, så vi har lite laxpaus just nu…

    Jodå, snö har vi fått i överflöd, kom 2 dm i går natt, då är man glad att man inte är den som har hand om skottningen!

    Ha en fortsatt bra helg!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *