Sicka konstverk..

 

I fredags hade Hanna några kamrater över på ett litet försenat födelsedagskalas. De dekorerade först snygga förkläden och sedan fick de en tårta var att dekorera som de ville. Hade först tänkt bestämma vad de skulle ha för modell/tema på tårtan men kom fram till att de faktiskt är så kreativa själva att de vill dekorera fritt. Vilka fina konstverka det blev ;). De skulle ju givetvis äta lite tårta också och Hanna längtar nog till sommaren lika mycket som oss andra, för när jag frågade vad hon ville ha för tårta så önskade hon en med himmel och sol ;). Dessutom ville hon ha jordgubbsmak på den så det blev rårörd jordgubbsylt och jordgubbsmousse som fyllning. Den blå marsipanen var kvar sedan baby shower tårtan härom sistens och hade tyvärr torkat i kanterna så den var full med små prickar och dessutom hade jag väldigt ont om tid när jag gjorde den så den blev allt annat än snygg, men den gick ned i alla fall. Receptet jag gjorde smörkrämen på fick jag när jag var på cup cake kurs i höstas och det blir en riktigt god och lättarbetat smörkräm.
Idag har jag bakat lite bröd och småkakor och nu ska jag ställa in en fläskpannkaka i ugnen så imorgon bjuds det på lite mera recept.

Smörkräm med italiensk maräng

8 äggvitor eller 1 cup
1 1/4 cup socker
1/2 cup vatten
1/3 cup socker
1 tsk cream of tartar
680 gram smör (i tärningar)

Koka vatten och socker till 115-120 grader C. Vispa upp äggvitorna till skum, tillsätt cream of tartar och socker och vispa till en styv maräng. Försök att ha äggvitorna klara samtidigt med sockerlagen. Häll sockerlagen i marängsmeten under vispning, vispa tills marängen styvnat igen och kallnat. (ca 10 min) Tillsätt smöret en bit i taget tills du har en lätt och luftig smörkräm. Smaksätt gärna med t ex vanilj eller citron och tillsätt ev. färg. Om du inte ska använda den direkt så förvara den i kylen men ta fram den i god tid innan du ska använda den. Går även jättebra att frysa.
Tips. Om smörkrämen skulle skära sig. (jadå det har hänt mig ;)) så vispa upp lite extra smör kanske 20 gram och klicka sedan ned den skurna smörkrämen skedvis under vispning.

Print Friendly, PDF & Email

8 svar på ”Sicka konstverk..

  1. Hej. Ja du ska absolut prova min halloncheesekladdkaka, fick så mycket beröm för den. Flera sa att det var bland de godaste kladdkakor de ätit…och det måste vara bra, för man har ju ätit en del genom åren!

  2. Ja visst var de duktiga!! De hade jätteroligt också och en del av dekoationerna slank nog ned i magen också. Vem som åt alla tårtor? Ja, de fick ju ta med sig sin egen tårta hem och bjuda på men Hannas två tårtor blev faktiskt inte uppätna. Hon var på kalas både på lördagen och söndagen så det blev nog lite överdos ;).

  3. Pingback: Carlsberg cupcakes.

  4. Erika; Nej det är du säkert inte ensam om och det var dåligt av mig att ta med det i receptet. Används ofta i recept här men inte i Sverige. Det är vinsten och används för att få äggvitan fastare. Jag brukar ofta använda lite vinäger eller citron som har samma funktion.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *