Chokladtårta

Idag är det sonen, Oscars 12års dag, GRATTIS! Precis som förra året har han bestämt att vi ska gå ut och äta japanskt ikväll, det är helt klart hans favorit mat. När det kommer till mat är han väldigt lik sin mor, en riktig liten finsmakare. När vi var på semester i vintras åt vi en kväll middag på en fransk bistro där Oscar satt tillsammans med en jämnårig kille vid ett eget bord. Gästerna vid borden omkring tittade stort när han fick in sniglar till förrätt(som han åt med den äran, ingen Pretty Woman olycka där inte) och sedan anka till varmrätt. För ett par år sedan beställda han in en annan variant som fick servitöreren att dra på smilbanden. Sniglar igen, men den gången följt av en hot dog ;). Kanske inte den vanligaste kombinationen. Någon stor tårtfantast är han däremot inte men idag önskade han sig någonting med vit choklad och utan grädde och gärna lite karamell också… så här kommer Oscars 12 års tårta.
Här ligger det ordentligt med snö igen efter gårdagens snöfall men solen skiner i vart fall så jag ska inte klaga.

Chokladtårta

100 g smör
100 g mjölkchoklad (eller i det här fallet Marabou polka, vill man ha den mindre söt så kan man ju alltid ta en riktigt mörk choklad)
2 ägg
1 dl socker
2 dl mjöl
1 tsk bakpulver
Chokladmousse
250 g vit choklad
3 dl vispgrädde
3 äggulor
2 tsk vaniljsocker
Nogatine
30 gram socker
15 gram mandel
Chokladgaller
50 gram mörk choklad

Smält smöret och rör ned den finhackade chokladen så den smälter helt. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Rör ned mjöl/bakpulver och smör/choklad i smeten. rör till en slät smet. Häll i en smord form. (Jag använde en liten form på 20 cm)
Grädda i 175grader i ca 25, beroende på storlek på formen. Testa med en sticka att den är klar.
Låt kakan kallna helt.
Smält den vita chokladen. Vispa grädden till hårt skum. Vispa upp äggulor och vaniljsocker, rör ned den smälta chokladen, tillsätt den vispade grädden lite i taget. Ställ kallt att stelna lite.
Gör en karamell av 30 gram socker (smält det i en kastrull) när det börjar bli lagom gyllenbrunt rör du ned mandeln och häller upp på ett bakplåtspapper. Låt svalna/stelna. När det är helt kallt, bryter du ned det i en mixer och kör till pulver, sikta det till ett tunt lager på ett bakplåtspapper. Baka i ugnen på 180 grader i 1 minut. Skär i remsor och rulla försiktigt eller låt det svalna något och smula sönder det. Dela kakan i två bottnar och bred ett tjockt lager chokladmousse emellan. Lägg ihop och täck hela tårtan med ett tunt lager chokladmousse. Ställ kallt gärna i frysen medan du gör chokladgallret.
Klipp till en remsa av bakplåtspapper som är lika långt som omkretsen av kakan och så högt du vill ha ditt galler. Smält den mörka chokladen och fyll den i en spritspåse och ringla ut kors och tvärs över pappersremsan. Låt stå tills den precis börjar stelna. Den ska fortfarande vara lite kladdig när du petar på den. Lyft försiktigt upp papperet och fäst det försiktigt runt tårtan med papperet utåt. Ställ  tillbaka i kyl eller frys tills chokladen stelnat helt. Dra försiktigt bort papperet från chokladen och spritsa toppar av chokladmoussen över toppen av tårtan. Strö på nogatinen eller garnera med tex hyvlad börk choklad eller sikta över lite kakao. Låt stå kallt tills den ska serveras, enjoy!
Jo, jag såg på Sveriges mästerkock igår och var ju blev sugen på att prova. Svårt att få till men som tur var ville jag mest ha lite smulor att strö på tårtan men jag var ju tvungen att testa att göra några rullar också.

Print Friendly, PDF & Email

11 svar på ”Chokladtårta

  1. Linda; Tack, den var smaskig (vi har just provsmakat) men nästa gång ska jag nog modifiera själva kakreceptet. Chokladkakor blir ofta så kompakta speciellt när man förvarar dem kallt.

  2. Hejsan, tårtan ser verkligen god ut. Ett stort Grattis till Oskar på 12-årsdagen i efterskott. / Pia

  3. Tack alla! Tårtan var god och blev mycket uppskattad av min lille gourmand liksom den japanska middagen 😉

  4. Vilken kille! Så charmig 🙂 Och jättesmarrig tårta. Jag vill också testa finpynta choklad, så perfekt med instruktion.

    Trevlig helg (och grattis till sonen i efterskott :))!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *