Frostnupna chokladkakor.

Frostnupna chokladkakor

Ja att det är första Advent på söndag har väl inte gått någon förbi, men vart har tiden tagit vägen? Jag vet att jag satt här i ösregnet i somras och tänkte, hur ska jag genomlida hösten här? Nu är den nästan över och även om det inte direkt är så vintrigt ute så blir det i alla fall vintermys inne i stugan nu. Jag har tagit till mig lite Kanadensiska vanor hem, så här ska hela huset julpyntas lagom till första Advent.  I Kanada klädde vi även granen då, men det får vi vänta med i år annars lär den väl med min vanliga tur barra redan till Lucia. Hur som helst, mysigt är det med jul och inte minst roligt att baka julkakor. Idag tänkte jag göra en variant av ”cracked chocolate cookies”, men som vanligt hade jag inte kollat att allt fanns hemma. Florsocker saknades denna gång, men jag rullade mina kakor i strösocker istället och döpte dem till frostnupna chokladkakor. Riktigt goda med mycket chokladsmak.  

Frostnupna chokladkakor

ca 28st
125 g smör
1 dl rörsocker strö
2 1/2 dl mjöl
1 tsk bikarbonat
1/2 dl kakao
1 nypa salt
2 tsk vanilj
50 g finhackad mörk choklad
drygt ett halvt ägg
resten av ägget utrört med lite vatten och strösocker att rulla dem i

Rör smör och socker vitt och pösigt. Tillätt de torra ingredienserna och till sist ägget. Arbeta ihop till en deg. Rulla små bollar (ca 3cm) och pensla dem med väldigt lite ägg (blir det för mycket rinner det ut på plåten) och rulla dem sedan i generöst med strösocker. Grädda i 175 grader i ca 14 min. Låt svalna lite på plåten innan du lyfter över dem på galler.

 Glömde tillägga att dessa blir mitt bidrag till Söta sakers Månadens sötsak- Vinter.

 

Print Friendly, PDF & Email

8 svar på ”Frostnupna chokladkakor.

 1. Åååh, vad gott det låter med frostnupna kakor, det var ett fantastiskt fint namn på en god kaka du! Jag håller med om att tiden fullkomligt sprungit förbi oss den här hösten, att advent nalkas låter helt galet! Men det är ju mysigt det också 😀

 2. jag brukar också alltid klä granen till första advent! Har inte förstått varför man plockar in den dagen innan julafton när granen blir så fin ochlyser upp. Jättesöta kakor, just frostnupna klingar exra lyxigt:)

 3. Vardagslyx; Tack snälla, ja visst ser de lite brriga ut 😉
  Alexandra; Tack, ja de ser väl lite frostnupna ut 😉 Jo mysigt är det med advent och jul men attans vad snabbt tiden går….
  Ann-Sofi; Helt rätt man ska njuta så länge som möjligt 😉 annars är det ju bara att plocka fram och plocka bort. Tack!
  Lollo; Tack snälla vad gullig du är och du är välkommen tillbaka, ofta ;)! Kram

 4. Aha, kanske vi är kanadensare i blodet då? Här åker julen fram på söndag, gran och allt annat. Vi vill njuta så mycket som möjligt av grannlåten nu innan julen, då tycker vi det är som mysigast. Sen åker det ut direkt efter nyår, julen är liksom överspelad då, tycker vi.

  Hoppas du känner dej bättre idag,
  kram!

 5. Pingback: Trevlig första Advent i stormen!

 6. Pingback: Vintrigt | Söta saker

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *