Syndigt god moussetårta med smak av kaffe och baileys.

Idag fyllde min man år, han fyller år på Danmarks nationaldag och eftersom han arbetar i Danmark har han fått en alldeles egen ledig dag ;). P är ingen jättefantast av vanliga tårtor, men lite mindre söta moussetårtor brukar alltid gå hem. Denna gång tänkte jag lite så här; ja han gillar ju kaffe, och en baileys till kaffet är ju aldrig fel, mandelkakor brukar ju gå hem och choklad tackar han ju inte nej till….  Så det blev helt enkelt en kaffe och baileys mousse tårta med mandelbottnar och chokladgarnityr. Den blev riktigt, riktigt GOD!! Kan verkligen rekommendera den om man inte gillar för söta tårtor. Ja, skulle man nu gilla söta tårtor så tror jag man gillar denna ändå och om inte annat kan man ju alltid ta i lite extra socker i moussen. Det enda problemet med tårtan är att den är lite svår att skära men å andra sidan ska den i mindre bitar ändå. Ni hittar receptet här nedan och spara det för denna tårta vill ni smaka, jag lovar ;-)!
Imorgon ska vi fira vår svenska nationaldag. Det var några år sedan vi firade den på hemmaplan och om jag ska vara ärlig tror jag man firar betydligt mera som utlandssvensk än vad vi gör här hemma. Det blev några sverigebakelser bakade under våra år i Kanada, får väl se om det blir några här imorgon. Hur som så önskar jag er alla en riktigt fin nationaldag!

Kaffe och baileys moussetårta

Mandelbottnar
200g mandelmjöl eller skållad mald mandel
2 äggvitor
4 dl florsocker
Blanda mandelmjöl och florsocker. Rör ihop äggvitorna lite lätt, de ska inte vispas, och blanda ned mandel och sockerblandningen. Rör till en slät smet. Rita upp två rundlar från en springform på bakplåtspapperet. Bred ut smeten på bakplåtspapper och grädda i 175 grader i ca 12 minuter. Låt bottnarna svalna lite på papperet och ta sedan försiktigt loss dem och låt kallna helt under plast.
Mousse
5 dl grädde
2 äggulor
1 1/2 dl florsocker
1/2 dl espresso eller annat starkt kaffe
2 msk Baileys likör
3 gelantinblad
2 msk riven mörk choklad
Vispa grädden ganska hårt. Vispa upp äggulor och florsocker vitt och pösigt. Lägg gelantinbladen i blöt i kallt vatten några minuter. Ta upp och gelantinbladen och krama ur lite. Lägg dem tillsammans med kaffet i en kastrull och låt smälta på låg värme. Ställ åt sidan att svalna lite. Rör ned i äggsmeten och tillsätt Baileys. Vänd ned detta i grädden.
Klä en springform med bakplåtspapper runt kanten och i botten. Lägg i en mandelbotten (skär eventuellt till den lite så den blir något mindre än formen. Häll på ca 1/3 av moussen och se till att den täcker sidan på tårtbottnen. Slå den lite lätt mot bordet så att moussen sjunker ned ordentligt. Ta undan 1/3 av moussen och tillsätt den rivna chokladen. Bred denna ovanpå mandelbotten men försök att undvika att få den ända ut till kanten. Lägg på den andra tårtbotten och fyll på med resterande mousse. Slå formen lätt mot bordet igen så att moussen fördelas jämt och ev. luftbubblor försvinner. Ställ in i frysen i minst 2 timmar eller om du vill, några dagar innan den ska serveras. Täck i så fall tårtan noga med plastfolie.
Chokladgaller
Klipp till en remsa av overheadplast, plastfickor eller liknande som är lika långt som omkretsen av kakan och så högt du vill ha ditt galler. Smält den mörka chokladen och fyll den i en spritspåse och ringla ut kors och tvärs över pappersremsan. (jag hade slut på spritspåsar och ont om tid så jag ringlade lite slarvigt med en sked). Låt stå tills den precis börjar stelna. Den ska fortfarande vara lite kladdig när du petar på den. Lyft försiktigt upp papperet och fäst det försiktigt runt tårtan med papperet utåt. Ställ tillbaka i kyl eller frys tills chokladen stelnat helt. Dra försiktigt bort papperet från chokladen. Garnera gärna med ätbara blommor.

Imorgon ska vi fira vår svenska nationaldag. Det var några år sedan vi firade den på hemmaplan och om jag ska vara ärlig tror jag man firar betydligt mera som utlandssvensk än vad vi gör här hemma. Det blev några sverigebakelser bakade under våra år i Kanada, får väl se om det blir några här imorgon. Hur som så önskar jag er alla en riktigt fin nationaldag!

Print Friendly, PDF & Email

7 svar på ”Syndigt god moussetårta med smak av kaffe och baileys.

 1. Gahhh både vacker och ser urgod ut : ) Hoppas du öppnar ett fik då kommer jag : )) Tack igen för helgen vilken HÖÖÖÖÖJDARE! kram Sofia

 2. Har du gjort det där alldeles själv?! Tårtan ser ju helt fantastisk ut! Och allt som är i låter urgott. Den mannen kan skatta sig lycklig och alla andra som fick smaka. Inte jag den här gången men nån annan gång kanske 🙂

 3. Lotta; Tack! ja då du är så välkommen att smaka en annan gång, nu är den slut 😉
  Kim; Tack, jo den var inte fel att sätta skeden i, faktiskt bättre idag när den gottat till sig lite.
  Amy; Tack! Ring bara innan du är på G mot Malmö så lovar jag att baka tårta till fikat 😉
  AnnSofi; Man tackar!
  Sofia; Tackar, tackar, ja då har man en kund/gäst klar men jag antar att är lite för långt bort för att bli stammis.

 4. Vilken fin tårta! Så lyxigt att alltid vara ledig på sin födelsedag. Han får helt enkelt se till att jobba kvar i Danmark.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *