Blåbärstider.

5 Comments

Ja egentligen har väl den tiden lidit mot sitt slut men kanske har man lagt ett litet förråd i fryseb eller så plockar man blåbären på samma ställen som mig, nämligen i ICA butiken och då är det minsann blåbärstider året om. I lördags gick vi förbi ett fik på väg till en bio (vi var och såg Modig, en riktigt mysig film som vi kan rekommendera). Hanna såg en massa blåbärsmuffins som bara satte sig på hjärnan på henne, sedan tjatade hon konstant om hur sugen hon var på blåbärsmuffins. Ja vad gör en baktokig mamma då? bakar blåbärsmuffins så klart. Passade ju extra bra eftersom vi skulle ha fikagäster. Av blåbären som blev över gjorde jag lite god blåbärskräm, det smakar barndom för mig.

Blåbärsmuffins

12 st
2 ägg
2 dl socker
50g smält smör
1 dl vanilj yoghurt
3 dl mjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1 tsk mald kardemumma
1-2 dl blåbär (om du använder frysta så blanda dem med en halv tesked potatismjöl)
”Smul” av 1 dl mjöl, 50 g smör och 1 msk socker.

Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Tillsätt smält smör och yoghurt, vänd ned mjölet blandat med bakpulver och kardemumma. Fyll muffinsformarna med smet, lägg en sked blåbär på varje och toppa med ”smulet”. Grädda i 225 grader i ca. 15 minuter.

Blåbärskräm

 4 port.
ca 3,5 dl blåbär
4 dl vatten
1 dl socker
2 msk potatismjöl
1 kanelstång

Koka upp blåbär, vatten, socker och kanelstång och låt koka några minuter. Rör ut potatismjölet i lite vatten. Ta av kastrullen från plattan och rör ned potatismjölet. Ställ tillbaka på plattan och koka upp under omrörning. När första bubblorna kommer är krämen klar. Låt svalna och servera gärna med lite gräddmjölk och kanske en skorpa eller vetebulle.

 

Print Friendly

5 Comments (+add yours?)

 1. Kim
  Sep 12, 2012 @ 18:08:06

  Gudsågott med kräm! Och blåbär är nog mitt favoritbär ändå…

 2. Emmy
  Sep 12, 2012 @ 20:13:22

  Visst var Modig bra! Den hade allt.
  Blåbärsmuffins med smul på toppen – kan det bli godare?! Jag älskar blåbär och i muffins är de bästa fyllningen.

 3. admin
  Sep 12, 2012 @ 20:38:51

  Kim; Ja visst är det gott, en barndomssmak man inte tröttnar på.
  Emmy; Ja den var riktigt bra, till och med vackra naturscener. Håller med blåbärsmuffins är bäst!

 4. Amy's piece of cake
  Sep 12, 2012 @ 21:27:43

  Blåbärsmuffinsen ser goda ut. Bravo Hanna, att få blåbär på hjärnan är en bra ide! :)

 5. Lotta i Två små kök
  Sep 13, 2012 @ 10:18:34

  Snäll mamma! Blåbärsmuffins är väl bland de godaste muffins man kan äta!

Leave a Reply

RSSRSS