Potatismosgratäng perfekta tillbehöret till en god köttbit.

I söndags hade jag planerat middagen på väg till affären men väl där var det i stort sett tomt i hyllorna så det blev till att tänka om. Det blev lite Brasiliansk entrecote (inte det sämsta) som fick sällskap av lite riktigt goda portionsformar med potatismosgratäng. Att göra en gratäng på mos går ju så mycket snabbare än en vanlig potatisgratäng också. När jag gör potatismos så brukar jag alltid tärna potatisen innan jag kokar den på så sätt blir det ju riktig snabbmat. De små goda tomaterna är också ett riktigt bra tillbehör till diverse kötträtter.

Potatismosgratäng

4port
6-8 potatisar av någon mjölig sort
1 msk smör
2 msk creme bonjour vitlök
1 riven vitlöksklyfta
1/2 dl grädde
1 dl riven västerbottenost (hälften till moset och resten till gratinering)
1 äggula
salt och nymald svartpeppar

Koka tärnad potatis i saltat vatten tills de är mjuka. Häll av potatisen och låt vätskan ånga av helt. Blanda i smör, vitlöksost, riven vitlök och grädde. Vispa till ett slätt mos, smaka av med salt och peppar och tillsätt ost och äggula. Klicka upp i portionsformar och strö över lite ost. Gratinera i 225 grader i ca 10 minuter.

Gratinerade tomater

6 tomater (jag använder romantica tomater som har massor med smak och är riktigt goda)
1 tsk ströbröd
1 msk riven parmesanost
salt peppar chili och valfria örtkryddor twe basilika
lite olivolja

Dela tomaterna på mitten och lägg dem i en liten form eller vik till en liten folieform. Blanda ihop ströbröd parmesan och kryddor och strö på de halverade tomaterna. Droppa på lite olivolja och låt dem gratinera tillsammans med potatismosgratängerna.

Print Friendly, PDF & Email

5 svar på ”Potatismosgratäng perfekta tillbehöret till en god köttbit.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *