Födelsedagstårta.

Jag kom ju inte tillbaka som utlovat. Tog helt enkelt en liten bloggpaus. Ibland behöver jag det ;). Men så dröjer det inte så länge innan jag börjar sakna er… Men då dyker nästa motgång upp… mina sparade (trodde jag) inlägg som jag skulle lägga ut är borta… inte hittar jag mina kladdiga receptlappar heller så jag får väl helt enkelt börja om.
Min lilla födelsedagstårta som familjen festade på för ett par veckor sedan har ni ju inte fått se. Jag bakade chokladbottnar och ville gärna ha någon typ av hallonfyllning, det blev en mousse med creamcheese i som var mycket god. Sedan sprang tiden ifrån mig och jag bestämde mig för att göra enklast möjliga frosting och dekoration. Vispgrädde blandad med oboy och vaniljsocker, så gott att till och med sonen som vägrar vispgrädde tyckte det var jättegott. Enkelt spritsad och pudrad med kakao och dekorerad med några hallon så tycker jag den blev riktigt fin i all enkelhet och inte minst var den väldigt god. Receptet på tårtbotten som blev vansinnigt mumsig hittade jag hos Call me Cupcake med lite små ändringar av mig. Det blev två bottnar av den och den andra bottnen bakade jag i en jättecupcakes form och serverade med en vanlig cream cheese frosting till en fika förra veckan. Denna tårtbotten passade verkligen jättebra även till det eftersom den är rikigt saftig och god. Den mumsiga hallonmoussen hittade jag hos Bengtsson Baksida och var även den en riktig höjdare.

Chokladbotten

2 1/2 dl mjölk
200 gram smör
½ tsk vaniljsocker
1 ½ dl råsocker strö
1 ½ dl strösocker
2 dl kakao
2 stora ägg
1 ½ dl naturell yoghurt
4 ½ dl mjöl
1 ½ tsk bikarbonat
Smörj och mjöla två bakformar, cirka 15 cm i diameter. Värm mjölk i en kastrull, tillsätt smör och värm tills smöret har smält. Tillsätt kakao, vaniljsocker, råsocker och strösocker och blanda ordentligt. Vispa äggen till en fluffig smet, tillsätt yoghurt och blanda ordentligt. Blanda mjöl och bikarbonat. Blanda ner äggsmeten i sockersmeten och tillsätt sedan mjölblandningen. Fördela jämnt mellan bakformarna och grädda cirka 40 minuter i 175 grader. Låt svalna.
 
Hallonmousse
200 g frysta hallon
1 dl florsocker
1oo g philadelphiaost
3 gelatinblad
2 dl grädde
Koka upp de frysta hallonen, låt koka 2 minuter. Passera hallonen genom en sil och låt svalna en stund. Blanda ca hälften av hallonmoset med philadelphiaosten och florsockret. Blötlägg gelatinbladen. Vispa grädden. Smält gelatinbladen i andra hälften av hallonmoset, låt svalna en stund och blanda ner i hallon och philadelphiaoströraran. Blanda till sist ner den vispade grädden. Låt stelna en stund i kylskåp innan du fyller tårtan.
 
Till garnering vispade jag helt enkelt grädde som jag smaksatte med lite vaniljsocker och Oboy till önskad smak och spritsade på tårtan. Några hallon på toppen och lite siktad kakao.
 
Passar på att komma med ett litet tips på Farsdags present också. 
 
Print Friendly, PDF & Email

13 svar på ”Födelsedagstårta.

 1. Men hallå… ”enkelt spritsad” ?! Ehhmmm, jodå det ser ju väldigt enkelt ut:):) Så attans snyggt med vågorna fast vi behöver nog en kurs eller nåt om det ska se ut så.

  Hopaps dina inlägg dyker upp, sånt kan göra en mindre galen.

 2. Jättesnygg spritsning… måste få komma på kurs hos dig för jag tycker att min spritsning inte alls är bra. Och så god den låter med moussen mmmm. Får man bjuda in sig på fika hos er? 😉

  Kram!

 3. Hallå där! Tittade just i Allt om Mat:s Julspecial och såg en av dina förkläden samt tips om din webshop. Ruriken var köksglamour!Coolt! Och tårtan ser fantstisk ut!!

 4. Mårtensson, Amy och Ann-Sofi; Tack vad gulliga ni är! Men helt ärligt så var det jätteenkelt, tog max 5 minuter, men grejen är nog en bra tyll. Det är kul att spritsa så ni är hjärtligt välkomna på kurs och fika ;).
  Tant Gul; Oj vad kul, jag visste inte ens att den redan var ute, de mailade och ville ha en bild för ett par veckor sedan. Får rusa till affären imorgon och köpa Allt om mat ;). och Tack!

 5. OMG! Vilken snygg tårta! Jag blir så imponerad av människor som är grymma på att göra vackra tårtor.
  Trist med dina utkast. Det var länge sedan (peppar peppar…) som Blogger strulade nu. Men jag minns frustrationen och lite paniken över att man inte kan styra över allt som rör bloggen.

 6. Jäklars vad gott och vilken superfin tårta! Vilken comeback 🙂 Den tårtan hade jag velat ha som födelsedagstårta. Hallonmousse, bara en sån sak!

  Kul att se dig här igen 🙂

  Kram Lotta

 7. Tack alla söta rara ni för snälla kommentarer om min tårta. Jag som hade tänkt mig något helt annat från början tyckte mest att det blev ett slarvverk i sista minuten men den kanske inte blev så illa ändå ;).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *