Jordärtskocksoppa

 

Hej där! Hur har ni det så här en riktig vintermåndag? Tror nästan hela Sverige har fått vinter nu och jag tycker det är riktigt mysigt med snö och kyla istället för regn och rusk. Helgen bjöd på lite ändrade planer för min del så det blev varken julgodis, julbak eller julmarknad men det får jag ta igen nu när jag är hemma igen. Övriga familjen fuskade lite och var bortbjudna på pepparkaksbak och middag i lördags men tror ni de hade sparat någon pepparkaka till mig, nej. Som straff fick de bjuda ut mig på middag när jag kom hem igår ;). Ikväll ska här bakas lussebullar för nu är jag SÅÅÅÅ sugen på det, men först ska vi äta sveriges fredagsnationalrätt, ja tacos alltså. Men dem tänker jag inte dela med mig av för det tror jag ni klarar alldeles utan recept. Däremot ska ni få receptet på en riktigt god och värmande soppa som jag bjöd min gulliga granne på i förra veckan, passar perfekt i vinterkylan.

Jordärtskocksoppa

3 lunchportioner eller 4-6 förrättsportioner
300 g jordärtskockor
2 potatisar
några droppar citronsaft
1 charlottenlök
1 msk smör
6 dl hönsbuljong (eller grönsaks)
1 dl vitt vin
1 1/2 dl grädde
ev. lite maizena till redning
1pkt serrano eller parmaskinka som du rostar i ugnen på 225g tills de fått färg och blivit knapriga
lite brödkrutonger

Skala och dela jordärtskockor och potatis och lägg i kallt vatten med några droppar citron så de inte mörknar. Finhacka charlottenlöken och fräs i smör så den blir genomskinlig men inte tar färg. Tillsätt jordärtskockor, potatis, hönsbuljong och vitt vin. Låt koka i ca 15-20 minuter tills rotsakerna är helt mjuka. Mixa soppan med en stavmixer, tillsätt grädden och smaksätt med salt och peppar. Tycker du soppan blir för tunn så kan du reda den lite lätt. Låt soppan få ett uppkok och servera sedan med rostad serranoskinka och krutonger.

 

Julkampanj; använd kampanjkod Jul1

 

Print Friendly, PDF & Email

6 svar på ”Jordärtskocksoppa

 1. Älskar jordärtskockssoppa! Trevlig idé med potatis i, det är det inte i den jag gör. Får komma ihåg till nästa gång och testa.

  Hoppas att ni har det gott i snön! Gäller att njuta med den är mysig 🙂

 2. Visst är det härligt med de vita fluffarna som fallit, men nu verkar det som det töar här hos oss, lite tråkigt. Fast Håkan är glad om den försvinner lite, det blir enklare att cykla då:)
  Hoppas det gick bra i helgen ändå och att det blir lite gotter gjorda nu då.

  Kramar

 3. Vinterlandskap as we speak… 1 dm väntas under natten hurra… not 🙂 Blir jobbigt att skrapa bilen…. eller snarare avsnöa den!

  Denna soppan gillas, har inte gjort egen jordärtskocksoppa ännu men ätit på restaurang… gott är det, kram!

 4. Älskar-älskar-älskar jordärtskockssoppa! Har knappt ätit det det här året, skandal. Borde väl gå att få tag på det fortfarande?

  Kram C

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *