Rabarbersoppa, mitt barndomsminne

Rabarbersoppa med kardemummaskorpor

Bloggen Söta Sakers utmaning Månades Sötsak denna månad har barndomsminne som tema.  Jag har länge funderat på vad jag ska välja av alla ”söta” barndomsminnen. Så var jag i min favorit mataffär härom sistens och där hittade jag rabarber. Åh, som jag längtat efter dessa sura stjälkar ;)!! Hemma i Sverige hade jag massor av rabarber i trädgården men här har jag bara hittat lite trötta stjälkar som varit svindyra, men så låg de där alldeles nyskördade och fina. Det finns så mycket gott man kan göra med rabarber, inte minst goda pajer. Men favoriten framför alla är nog vad min kära mamma brukade laga, rabarbersoppa med mandel eller kardemummaskorpor. Allra bäst smakar den alldeles iskall en varm sommardag! Det är sommar och barndom i en liten skål.

Kardemumma skorpor med mandel

100 g smör
1 1/2 dl socker
2 ägg
5 dl mjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1 tsk kardemummakärnor (krossade i mortel eller 2 tsk mald kardemumma)
1 tsk vaniljsocker
50 g sötmandel (grovhackad eller flagad)
Smält smöret och rör ned äggen. Tillsätt övriga ingredienser och arbeta ihop till en deg. Rulla ut degen till tre längder och lägg på en bakpappersklädd plåt. Grädda i 200 grader i 12-15 minuter (passa så de inte får för mycket färg)
Ta ut plåten och sänk värmen till 150 grader. Skär längderna i sneda bitar och dra isär dem något. Sätt in i ugnen igen och rosta i ca 15 minuter. Stäng av värmen och låt skorporna stå kvar tills ugnen kallnat.

Rabarbersoppa

Ca 8 dl rabarber skuren i småbitar
Ca 14 dl vatten
2 1/2 dl socker
2 msk potatismjöl
Koka upp rabarbern och låt sjuda tills den faller sönder. Tillsätt sockret och rör tills det smält. Ta av från värmen och rör ned potatismjölet utrört i lite vatten. Sätt tillbaka på spisen och värm under omrörning tills den kokar upp igen. Låt svalna och ät ljummen eller iskall.

Print Friendly, PDF & Email

8 svar på ”Rabarbersoppa, mitt barndomsminne

  1. Ah Gun,

    What a wonderful, wonderful site. And my favorite rhubarb. You will be the recipiant of my next harvest. I picked and made simple rhubarb crumble last week. I will try this recipe next.

    You just made my day!
    S

  2. Mmm, rabarbersoppa, de e gott de… Rabarbersaft är inte heller helt fel, synd det inte finns mer plats i frysen fast syrensaften blev god den med.

  3. Hej Gun!

    Ja, jag såg att det är Canada Day imorgon! fast först efter att jag hunnit lägga upp mitt inlägg (annars hade jag kanske väntat till imorgon och dedikerat inlägget till er som bor där :)).

    Självklart får du länka och låna bild, blir jag bara smickrad av 🙂

    Ja, jag har förstått att Kanada ska vara fantastiskt vackert! Min syster bodde där ett tag, men då bodde jag i USA och kunde inte ta mig över gränsen (pga av överträdd visumperiod, mitt eget fel). Men en dag ska jag ta mig dit…

    Happy Canada Day på er!

  4. Pingback: Barnsligt gott « söta saker

  5. Pingback: Stekt lax och dillstuvad potatis.

  6. Pingback: Det gror i pallkragarna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *