Macaroon korsning.

Kokosmacaroon

Jag var ju himla sugen på macaroons igår men upptäckte att jag inte hade någon mandel eller mandelmjöl hemma. Då slog det mig att det som säljs som macaroons här i Kanada är kokoskakor. De är som våra kokoskakor men utan smör och med antingen äggvita eller kondenserad mjölk. Då jag aldrig bakat med enbart kondenserad mjölk så vågade jag inte chansa på det utan gjorde en egen variant med både det och äggvitor. Kakorna blev ganska söta men det passade bra eftersom jag hade lite riktigt mörk choklad hemma som fick bli ganach till fyllning. Helt klart en lyckad korsning om jag får säga det själv, och så mycket enklare att baka än det franska originalet. (Men de är ju också i en klass för sig). Kom just på att dessa borde gå hem i Quebec, de är ju en korsning mellan kanadensiskt och franskt :).

Kokosmacaroons

2 ägggvitor
1 1/2 dl socker
1/2 dl kondenserad mjölk
1/2 tsk vaniljextrakt
1/2 tsk mandelextrakt
200 g kokosflingor
Chokladganach
150 g mörk choklad
1 dl grädde
Vispa ihop ägvitorna till lätt skum (ingen maräng). Rör ned kokos, kondenserad mjölk och smaksättning. Klicka ut 5 kronors stora klickar på bakpappersklädd plått och platta till dem lite. Grädda i 175 grader i ca 12 minuter tills de blivit lätt gyllene i färgen. (passa dem noga, det går snabbt på slutet och får de för mycket färg mister de lite av sin seghet) Låt svalna lite på plåten innan du flyttar över dem till ett galler för att svalna.
Koka upp grädden och häll den över den hackade chokladen. Rör tills du har en slät chokladkräm, ställ att svalna. Bred ett tunt lager av chokladkrämen på botten av en kokoskaka och tryck dit en kaka ovanpå.

Knuttes frestelse

Knuttes frestelse

Här kommer som utlovat receptet på Knuttes frestelse. Vem Knutte är förtäljer inte historien men å andra sidan så är detta min tolkning av Svärmors Knutte så…. Hur som helst så är det en god och väldigt lättlagad gratäng, igår fick den sällskap av en Cesasarsallad. Idag skiner solen på oss och jag tror minsann att bacillerna är på väg bort. Kanske baklusten faller på lite senare, är så sugen på chokladbiskvier eller kanske macarons eller…. ja vi får helt enkelt se vad det kan tänkas bli.

Knuttes frestelse

4 personer
400 g köttfärs
1 liten lök (eller ett par charlottenlökar)
2-4 vitlöksklyftor
1 1/2 msk senap
1 1/2 msk ketchup eller chillisås
1 msk kalvfond + 1/2 dl vatten
1 msk soya
1 skvätt vin skadar ju aldrig om du råkar ha en slatt över
salt, peppar, vitlökspeppar, chilli, oregano eller andra kryddor du gillar
8 potatisar
2 1/2 dl grädde
riven ost
Skala potatisen och lägg i vatten. Fräs upp köttfärs, lök och vitlök. Krydda och häll på alla ingredienser till köttfärsröran. Låt den puttra lite under tiden du strimlar potatisen. Bottna en ugnsfast form med potatis, salta lite och lägg på köttfärsröran. Täck med resterande potatis och häll på grädden. Gratinera i 225 grader i 30-40 minuter. Strö över osten efter halva tiden. Ät med en god sallad.

Toscakaka.

Toscakaka

Även om man känner sig hängig och risig kan det ju aldrig vara fel att baka en kaka. Faktum är att värmen från ugnen värmde mig gott och jag tror minsann att jag känner mig lite piggare efter en kakbit ;). Toscakaka har jag inte bakat på väldigt länge men då jag stod med en påse mandelflarn i handen så var ju valet ganska lätt. Jag gjorde en vanlig sockerkaka med tosca glasyr helt enkelt.
Ikväll ska det bli Knuttes frestelse, det är en Jansson med köttfärsröra istället för ansjovis kan man säga. Svärmor brukar göra en variant av den och kalla den Knuttes frestelse. Min variant ska ni få recept på imorgon, men en sak är säker det ska va mycket vitlök i för nu vill jag bli av med förkylningen.

Toscakaka

3 ägg
2 1/2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
1 dl mjölk
3 1/2 dl mjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
Toscasmet;
50 g smör
50 g socker
50 g flagad mandel
1 msk mjöl
1 msk mjölk eller grädde
Vispa ägg, socker och vaniljsocker vitt och pösigt. Smält smöret och tillsätt mjölken. Blanda ihop mjöl och bakpulver samt salt och rör försiktigt ned i äggsmeten tillsammans med smör och mjölk. Rör till en slät smet. Häll i en smord form och grädda i 175 grader i ca 30 minuter.
Blanda alla ingredienser till toscasmeten i en kastrull, låt sjuda under omröring. Låt svalna något.
Ta ut kakan och bred på tosca smeten. Ställ tillbaka in i ugnen i ytterligare ca 10 minuter. Sätt gärna på övervärme eller grill de sista minuterna så tosca smeten får lite gyllene färg. Låt svalna.

Blogg tystnad och Cirkus tårta.

Circustårta


Det har varit lite tyst på Kaksmulan i veckan. Har varit lite smårisig och saknat lite motivation och då kändes det bättre att hålla sig borta från bloggandet några dagar.
Igår gjorde jag i alla fall en cirkustårta till goa Maija som fyllde 9 och hade ett cirkuskalas. Blev så där nöjd med tårtan om jag ska vara ärlig. Det var pilligare än jag trodde med att lappa ihop alla bitar till cirkustältet och underarbetet skulle varit betydligt bättre, men den blev i alla fall uppskattad och det är ju huvudsaken. På önskemål från födelsedagsbarnet så blev det en chokladtårta som jag fyllde med hallonmousse och täckte med vaniljsmörkräm och sugar paste.
Hoppas att det blir lite mera fart på mig och bloggandet denna veckan. Idag har vi ledigt det är en ganska ny helgdag som helt enkelt heter Family day, helt enkelt en dag för familjen att umgås. Vi ska spela spel och lägga pussel och sedan blir det en tur ut i snön som kom tillbaka i natt efter att vi haft ett par vårdagar i slutet av förra veckan. Kanske avslutar vi dagen med ett besök i storstan, Toronto eller så blir det en mysig film och popcorn i soffan.
Ha en fin vecka!

Krabbelurer.

Krabbelurer

Krabbelurer var något min mamma brukade göra ibland när jag var barn. Har nog inte ätit det sedan dess och fråga mig inte hur de plötsligt dök upp i mitt huvud men det gjorde de. Trodde knappast det skulle finnas något recept på det men jodå det fanns en hel del att hitta. Detta kommer från recept.nu och blev ca. 10 st. Barnen gav dem med beröm godkänt så nu dröjer det kanske inte 30 år tills nästa gång.

Krabbelurer

1 ägg
3/4 dl socker
3/4 dl mjölk
2 1/2 dl mjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
smör att steka i och socker att vända dem i.
Vsipa ägg och socker lätt skummigt. Tillsätt mjölken och sedan mjöl, bakpulver och vanlij. Rör till en slät smet. Grädda på medelvärme i ett plättjärn ca 2-3 minuter per sida. Vänd krabbelurerna i socker och låt svalna eller servera dem ljumma med sylt och ev. vispad grädde. Sonen tyckte det skulle vara lönssirap till så klart ;).

Gårdagens middag i hjärtform.

 

Pilgrimsmusslor

Anka med rösti och rödvinsås

 Det hände något med gårdagens inlägg..? Det publicerades som vanligt men nu när jag gick in låg det helt plötsligt som ett opublicerat utkast. Ja ja, teknikens under ;). Hur som så hoppas jag att ni hade en trevlig och god dag. Här blev det en liten mysig måndags fest. Middagen inleddes med pilgrimsmusslor i senapsdragon sås på spenatbädd och med ett litet sött hjärtebröd på sidan om och till det dracks det ett glas Cava. Till varmrätten slog jag till med en flaska Amarone men döm om min förvåning så smakade den inte bra. En sort vi inte testat tidigare och den var inte bra alls, antar att det var något fel på den men hade inte kvar varken kork eller kvitto så den fick bli sås vin. Som tur var hade vi ett annat vin på lut som var väldigt gott (finns tyvärr inte i Sverige). Varmrätten bestod av anklår med röstipotatis ( i hjärtform) med en savojkålsröra och en god rödvinsås. Som vanligt skrev jag inte ned några mått. Ja jag vet, jag är verkligen en urusel matbloggare! men om någon är sugen på att testa vår meny så får ni höra av er så ska ni få en beskrivning av mina en skvätt hit och skvätt dit ;). Till dessert blev det givetvis en söt liten Valentine cupcake.

Happy Valentines Day!

Valentine cupcakes

Önskar er alla en riktigt fin Alla hjärtans dag!! Hoppas ni skämmer bort varandra med godsaker och annat. Fast det tycker jag man ska göra alltid ;). Här ska lagas pilgrimsmusslor och anka till middag ikväll men tills dess håll till godo med mina red velvet Valentine cuopcakes.

Kram på er alla mina kära läsare!

En liten hjärteask med sött innehåll.

Valentine cookies.


Här är några av de kakor vi bakade och dekorerade igår. Receptet är som vanligt detta från Bakglädje. Jag ska testa något annat recept till mina messege cookiecutters men just detta vet jag ju att det funkar så bra så då körde jag på säkra kort.
Icingen/kristyren är gjord på 2 äggvitor, 4dl florsocker och 1 tsk citronsaft (eller vinäger) och färgad med mina nya toppenfärger från AmeriColor.

Ha en härlig helg!

Rostbiff med rostade rotsaker och ruggigt god sås.

Rostbiff med ingefärsdoftande rotfruktsallad

 

Igår blev det en gammal favorit i repris rätt. Såg en bild på bloggen Kalasgott (ni följer väl duktiga Jennie på Sveriges mästerkock) som påminde mig om en bild i en kokbok på en helt annan rätt…ja snurrigt eller hur;). Hur som helst rätten kommer från boken Medelhavsmat för Svenska kastruller (för övrigt en riktigt trevlig kokbok) och kallas Rostbiff med ingefärsdoftande rotfruktsallad. Nedan hittar ni min variant av receptet med lite justeringar från originalet.
Ikväll är det svenska skolan och jag och Hanna har dekorerat Valentine kakor som vi tänkte bjuda på, lite gott måste man ju få på fredags kvällen. Bilder kommer. 

Rostbiff med ingefärsdoftande rotfruktsallad

4 pers
1 kilo rostbiff eller annat lämpligt kött
smör, salt och peppar
olivolja, citron, flingsalt, svartpeppar och parmesan
Rotfrukter
sammanlagt ett knappt kg blandade
potatis
sötpotatis
morötter
palsternackor
rödlök
vitlöksklyftor
olivolja
svarta oliver
bärkapris
ruccolasallad eller blandad sallad
Sås
1 msk gräslök (eller finhackad charlottenlök)
1 vitlöksklyfta
1/2 dl olivolja
1/2 msk dijonsenap
1 msk vittvinsvinäger
1 msk honung
2 tsk riven ingefära
1 klick majonäs 

Gnid in köttbiten i salt och peppar och stek den i smör så den får lite fin yta. Lägg den i en ugnsfast form och låt gå i ugnen på 150 grader tills innertemperaturen är 55 grader. (ca. 45-60 minuter). Ta ut den och låt svalna i folie.
Klyfta alla rotfrukter och lägg tillsammans med lökklyftor och vitlöksklyftor i en form, ringla över lite olivolja, salta och peppra och rör om. Rosta i ugnen på 225 grader i ca. 20-30 minuter.
Såsen: Finhacka lök och vitlök, vispa samman det med ingefära, vinäger, senap, honung och olivolja och tillsätt till sist en klick extra majonäs. Smaka ev. av med salt och peppar.
Servera tunna skivor av rostbiffen droppa över lite olivolja, citronsaft, flingsalt, nymald svart peppar och hyvla till sist över rikligt med parmesanost.
Blanda de rostade rotfrukterna med salladen, tillsätt oliver och bärkapris och blanda ned såsen eller servera den på sidan om.
Denna rätt kan också bli en riktig snabbrätt om man väljer att använda färdigköpt rostbiff i skivor. Men hoppa inte över parmesanosten och såsen de är det som gör hela rätten.

Kaksmulan.se

Promote Your Page Too

Red velvet cupcakes till Valentines day.

Valentine cupcakes

Tänkte baka lite gott och fint inför Valentines day och vad kan passa bättre än härligt röda Red Velvet Cupcakes. Jag använde ett recept från Paula Deen en av alla fantastiska programledare på Food Network. (förstår inte hur jag ska klara mig utan en TV kanal med bara matlagningsprogram). De är lätta att baka och blev verkligen fantastiskt goda. Jag bytte dock ut smörkrämsfrostingen mot en vit choklad och creamcheese frosting. Testade en ny färg, AmeriColor som jag köpte härom dagen när jag var på utflykt till Goldas kitchen. Det är en butik med allt du kan tänka dig för matlagning och bakning, en våt dröm för en sådan som mig;). Tillbringade två timmar tillsammans med tre av mina vänninor med att botanisera i hyllorna. Färgen är en gel färg men till skillnad mot Wiltons som jag tidigare använt är kommer dessa i praktiska små flaskor så man lätt kan trycka ut så mycket man behöver, dessutom var den röda färgen helt smakfri vilket ju är ett stort +.

Red Velvet Cupcakes

ca. 24 st medelstora
2 1/2 cup mjöl
1 1/2 cup socker
1 tsk bikarbonat
1 tsk salt (jag tog 1/2)
1 tsk kakao (jag 2 rågade tsk)
1 1/2 cup matolja
1 cup buttermilk (filmjölk eller hälften gräddfil hälften mjölk)
2 stora ägg
2 msk röd livsmedelsfärg flytande (jag använde gel och tog ca 1tsk)
1 tsk vittvins vinäger (eller äpplecidervinäger)
1 tsk vanilla extract (eller vaniljsocker)
Frosting (till 12 cupcakes)
200 gram vit choklad
200 gram cream cheese
Sikta ned alla torra ingredienser i en bunke. Vispa upp de ”blöta” ingredienserna i en annan skål och rör ned de torra ingredienserna till en jämn slät smet. Ev. behöver du tillsätta mera färg efter du blandat ihop smeten. Fyll muffinsformar till 2/3 och grädda i 175 grader i ca. 15-20 minuter och testa med en sticka att de är klara. Låt dem svalna helt innan du tar på frosting.
Frosting; Smält den vita chokladen och vispa ihop med cream cheese till en slät och fin frosting, bred eller spritsa på cupcakesen.
1 cup=2,4 dl

Härligt röd Red Velvet smet