Julgodis nr.2 – Knäck*2

Knäck

Idag blev det knäck som fick fylla burk nummer två. Men varför hålla sig till den traditionella? Efter inspiation från Flickan och kakorna så var planen att göra en variant med choklad och den andra varianten skulle få smak av turkisk peppar. Nu måste jag erkänna något pinsamt… ibland är min simultankapacitet lika med noll… så när sonen kom hem och hade något spännande att berätta samtidigt som knäcken var klar händer följande. Jag delar smeten och häller glatt i min turkiska peppar i den ena smeten, så långt allt väl. När jag sedan häller upp den i formarna och de börjar stelna ser de lite matta och trista ut, attans jag glömde smöret…Men vilken tur att jag inte hunnit börja hälla upp den andra sorten. Så jag häller klickar glatt i en msk smör och börjar hälla upp smeten i formarna. Då frågar sonen vad det är för smak på den här knäcken då? choklad svarar jag samtidigt som det slår mig… jag glömde hälla i kakao… Ja vad ska man säga? Tror jag är lite disträ idag, men, men, knäcken smakade gott i alla fall och den kommer säkert att gå åt, med eller utan smör och choklad. 😉
Imorgon blir det ett nytt godisrecept får hoppas att jag lyckas bättre med det.

 Knäck

ca 70 st
2 dl grädde
2 dl ljus sirap
2 dl socker
2 msk smör
Blanda grädde, sirap och socker i en tjockbottnad kastrull. Koka upp och koka utan lock tills smeten klarar kulprovet* eller tills temperaturen är 122°, rör om då och då. *Kulprovet gör man genom att droppa lite smet i en koppmed kallt vatten s
Dela upp knäcksmeten in två delar i kastruller, tillsätt ca 10 krossade turkisk peppar och 1 msk smör i den ena.
I den andra tillsätter du 1 msk kakao, 1 msk smör och 1/2 dl hackad mandel.
Fördela smeten i knäckformar. Låt stelna och förvara svalt.

Trevlig första Advent i stormen!

Adventsfika.

Vilket adventsväder…. fy sjutton. Här i Skåne blåser det så det känns som hela huset ska blåsa iväg. Men strömmen har vi kvar och inne i stugvärmen har vi myst med glöggfika och massor av levande ljus. Alla mysiga julskyltningar och julmarknader fick vackert ställas in men det kommer fler tillfällen.
Vi gottade oss i alla fall med pepparkakor med ädelostkräm och testade även Kavli ädelost päron som det råder delade meningar om i hemmet. Jag tycker det var lite konstigt med ”päronsplitt” till ädelosten medan grabbarna gillade den.
Vi smaskade även i oss god saffranslängd, frostnupna chokladkakor och chokladbollar doppade i vit choklad. Pricken över i var en alldeles nybakt mjuk pepparkaka, oj vad gott det är!

Mjuk pepparkaka

150 gram smör
3 ägg
3 1/2 dl socker
2 1/4 dl gräddfil
4 dl mjöl
3 tsk bakpulver
1 påse pepparkakskryddor
Smält smöret och låt svalna. Vispa ägg och socker poröst, rör ned mjölet blandat med bakpulver och pepparkakskryddor varvat med gräddfilen. Fyll en stor smord och bröad form (eller två mindre formar, det blir ganska mycket smet) Grädda i 175 grader i ca. 50 min.  Stjälp upp kakan på galler och låt svalna. Garnera gärna med siktat florsocker. Jag använde en fin schablon som följde med senaste numret av Elle mat & vin.

Om vi inte blåser bort så hörs vi snart igen!

Dags för lite julgodis.

 Visst börjar man bli lite sugen på julgodis också, nu när första Advent står för dörren och huset börjar bli riktigt juligt. Förra året hade vi Glöggparty med våra Kanadensiska vänner denna helgen. Det blev en liten tradition under åren vi bodde i Kanada och jag tror minsann att de saknar den svenska glöggen och alla svenska godsaker…. precis som vi saknar dem. Hur som, idag har vi förberett Bounti godis och chokladbollar som står i kylen och väntar på att bli tillfixade. Tills dess får ni hålla tillgodo med lite av fjolårets godsaker. Ha en trevlig helg alla!!

Gloggfestgloggfest2gloggfest3

 

gloggfest4gloggfest5gloggfest6

 

Frostnupna chokladkakor.

Frostnupna chokladkakor

Ja att det är första Advent på söndag har väl inte gått någon förbi, men vart har tiden tagit vägen? Jag vet att jag satt här i ösregnet i somras och tänkte, hur ska jag genomlida hösten här? Nu är den nästan över och även om det inte direkt är så vintrigt ute så blir det i alla fall vintermys inne i stugan nu. Jag har tagit till mig lite Kanadensiska vanor hem, så här ska hela huset julpyntas lagom till första Advent.  I Kanada klädde vi även granen då, men det får vi vänta med i år annars lär den väl med min vanliga tur barra redan till Lucia. Hur som helst, mysigt är det med jul och inte minst roligt att baka julkakor. Idag tänkte jag göra en variant av ”cracked chocolate cookies”, men som vanligt hade jag inte kollat att allt fanns hemma. Florsocker saknades denna gång, men jag rullade mina kakor i strösocker istället och döpte dem till frostnupna chokladkakor. Riktigt goda med mycket chokladsmak.  

Frostnupna chokladkakor

ca 28st
125 g smör
1 dl rörsocker strö
2 1/2 dl mjöl
1 tsk bikarbonat
1/2 dl kakao
1 nypa salt
2 tsk vanilj
50 g finhackad mörk choklad
drygt ett halvt ägg
resten av ägget utrört med lite vatten och strösocker att rulla dem i

Rör smör och socker vitt och pösigt. Tillätt de torra ingredienserna och till sist ägget. Arbeta ihop till en deg. Rulla små bollar (ca 3cm) och pensla dem med väldigt lite ägg (blir det för mycket rinner det ut på plåten) och rulla dem sedan i generöst med strösocker. Grädda i 175 grader i ca 14 min. Låt svalna lite på plåten innan du lyfter över dem på galler.

 Glömde tillägga att dessa blir mitt bidrag till Söta sakers Månadens sötsak- Vinter.

 

Snabbmat – fiskburgare.

Lax- & torskburgare FindusFiskburgare

 Halvfabrikat är inget som jag brukar hoppa högt över, men ibland är det skönt att alternativet finns. Hittade dessa fiskburgare i frysdisken och de gjorde total succe. Barnen vill hellre ha fiskburgare än vanliga så det måste ju vara ett bra betyg. Perfekt när man vill slänga ihop något snabbt. 

Fiskburgare

Igår serverades de som vanliga burgare med bröd och pommes. Med lite sallad, tomater, lök och feta och en god sås som tillbehör. Såsen har jag inga mått på (det gick lite undan i köket, det var ju snabbmat) men dessa ingredienser; cream fraishe, majonäs, hackat äpple, hackad sticklök, lite dijon senap, vitlök, salt och peppar. Gott, snabbt och enkelt.
Om ni undrar varför det var så bråttom så skulle jag iväg och göra adventsarrangemang i min favoritbutik Flowernail, så här blev min advents/jul krans.

Adventsarrangemang

PS. Hade visst lyckats missa att skriva in mjölet i mitt förra recept men tack vare uppmärksam läsare så har jag nu lagt till det. Tack!

Världens godaste bullar.

Adventsbullar

Låter det lite kaxigt? Det kanske det är men faktum är att hela familjen var enig. Sicka bullar!!!Om man gillar saffransbullar och gillar semlor… ja det var lite så jag tänkte när jag hittade på fyllningen. Kan bara säga en sak testa dem!
Gjorde både vanliga bullar och en liten längd som jag ska gömma i frysen bakom något läskigt så kanske den finns kvar till första Advents fikat.
Igår var vi på en liten mysig julmarknad ute på landet och en helt galen julutställning på Vellinge blomman. Det är en stor blomsteraffär som har en, en kilometer lång julutställning. Förutom allt man kan tänka sig i fråga om julsaker och blommor till försäljning hittar man roliga och busiga tomtar på längden och tvären. En julkrubba med livs levande åsna och får, ja allt!

Plockmat

Igår kväll blev det rena julbordet men med blandad plockmat, sushi, räkbakelse, kallskuret, melon, potatissallad, revben, ostfondue och goda ostar och kex. Idag ska här rullas köttbullar för sonen var så sugen att han hotade med att gå till IKEA för att få köttbullar.

Advents/Saffransbullar

50 g jäst
150 g smör
5 dl mjölk
1/2 tsk salt
1 dl socker
1 kuvert saffran
2 tsk mald kardemumma
ca 14 dl vetemjöl
1 ägg

Fyllning:
100g smör
75 g finriven mandelmassa
1 msk råsocker strö
1 msk strösocker
2 tsk mald kardemumma

1 ägg för pensling och ev. pärlsocker för garnering

Smält smöret, blanda ned mjölk, salt, socker, kardemumma och saffran i smöret och låt det bli ljummet (37 grader). Finfördela jästen i degbunken och häll lite av degspadet över. Rör tills jästen löst sig. Häll på resterande degspad och ett ägg. Tillsätt det mesta av mjölet och arbeta till en smidig deg. (Hellre lite kletig än för stabbig) Låt jäsa i ca 45 minuter.
Ta upp degen och arbeta den smidig, rulla ut runda bullar och låt dem jäsa i ca 40 minuter.
Rör ihop fyllningen. Gör en fördjupning mitt i varje bulle och klicka eller spritsa i en klick av mandelfyllningen. Pensla med ägg och strö på lite pärlsocker. Grädda i 250 grader ca 8 minuter.

Citron och vallmofrökakor.

Citron och vallmofrökakor

För ett tag sedan bakade jag ett par varianter på Dinglekakor. Då hade jag en annan smaksättning i bakhuvudet men inte alla ingredienserna hemma. När jag väl hade köpt hem mina vallmofrön glömde jag alldeles av dem men så i dag poppade de upp i minnet. Smaksättnigen var alltså citron och vallmofrön och det blev verkligen en jättegod variant! Hade funderat på att strö på lite pinjenötter ovanpå men denna gång var det de som saknades i skafferiet. Skafferiet ja, vilket skafferi?? Det är verkligen något jag saknar från ”vårt” hus i Kanada. Ett stort riktigt skafferi, det ska jag ha i mitt nästa hus men nu får jag hålla tillgodo med ett par stora rymliga ”skafferilådor”. En annan sak jag saknar är min stooora ugn och stora plåtar. Det gick ju så mycket snabbare att baka när man kunde få in en nästan dubbelt så stor plåt eller två muffinsformar bredvid varann.. Nåja nu är ju Nordamerika känt för att allt ska vara stort ;).
Bara en vecka kvar till första Advent och nu kunde jag inte hålla mig längre. Saffransdeg står på jäsning, inte till lussebullar men lite goda saffransbullar till första Advent ska det bli. Recept kommer.
Önskar er alla en riktigt fin helg!

Dinglekakor med variation

ca. 35 kakor
130 g rumsvarmt smör
1 1/2 dl socker
2 1/2 dl mjöl
1 tsk bikarbonat (alternativt 4 tsk bakpulver)
1/2 ägg
3 tsk vallmofrön
finrivet skal från en väl tvättad citron
Rör ihop alla ingredienser till en fast deg. Rulla till små bollar och lägg ut på bakpappersklädd långpanna. Grädda i 175 grader i ca 12 minuter. Låt svalna lite på plåten och lyft sedan över på galler för att kallna helt. Vill man göra dem lite extra juliga så tror jag att saffran skulle passa toppen bra till dessa kakor men det kom jag på när sista plåten stod i ugnen.

Vad tycker ni förresten om min nya header? Jag är inte nöjd med mina bilder ännu (olika storlekar och allt…)men det ska jag fixa till snart. Men jag är bara så nöjd att jag lyckades byta ut min gamla fula bild mot min nya Kaksmulan logga, total amatör jag som jag är är det minsann inte det lättaste att få till 😉

Pepparkaks whoopie pies.

 

Pepparkaks whoopie pie

Det blev lite whoopie pies som jag tog med mig på fikat igår. Förra året gjorde jag himla goda red velvet whoppie pies till adventsfirandet, receptet hittar du här. Sedan dess har det inte blivit några fler whoppisar här även om de både är goda och lätta att baka så nu tyckte jag det var dags. Denna gång använde jag mig av ett grundrecept från fina bloggen Sockerrus och så fick de smak av pepparkakskrydda och en fyllning av cream cheese frosting. Medan jag gjorde dem började jag genast tänka på en annan smaksättning på både kaka och fyllning som jag måste testa så nu är jag ursugen på att baka dem, men (som tur är) har jag inte alla ingredienserna hemma så det får bli en annan gång.

Whoopie Pies – Grundrecept

Receptet ger cirka 40 kakor (20 dubbla)

100 g smör, rumsvarmt
1 1/4 dl socker
1 ägg, rumsvarmt
3 dl mjöl
2 tsk bakpulver
1/2 tsk äkta vaniljpulver
2 tsk pepparkakskrydda
1 tsk salt
1/2 dl mjölk
Vispa smör och socker till en fluffig kräm. Tilsätt ägget och rör om till det är väl blandat. Rör ner alla torrvaror och rör om. Avsluta med att hälla i mjölken och rör om försiktigt tills allt är blandat (OBS: Vispar du för mycket kan smeten lätt bli för rinnig och whoopisarna platta).
Häll i smeten i en spritspåse med rund tyll och spritsa ut på en bakpapperklädd plåt (gör dem lite större än en 5 krona – De kommer växa lite). Har du ingen spritspåse och tyll så går det lika bra att klicka ut dem på plåten med hjälp av sked. Grädda kakorna på 175 grader i nedre delen av ugnen (nära mitten) i 8-10 min. Håll koll på dem så att de inte får färg i kanterna. De ska vara lite fluffiga och mjuka inuti.

Cream cheese frosting (Leilas)

60 g mjukt smör
5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 msk färskpressad citron (saften+ rivet skal)
100 g Philadelphiaost

Gör så här:Vispa smör, florsocker, vaniljsocker och citronsaft krämigt. Vispa i Philadelphiaosten.

Semester, gåsamiddag och fars dag.

Nu är det nästan en vecka sedan vi kom hem från en härlig semester i Förenade Arab Emiraten. Det var härligt med sol och värme och ett lite kul och annorlunda land att åka till. Maten var god men några bilder från buffén blev det tyvärr inte. Dubai var en riktigt häftig stad där allt ska vara störst, högst och bäst. Ska se om jag kan lägga in lite bilder så småningom.
I helgen var då dags för oss nyblivna skåningar att ha vår första riktiga gåsamiddag. Svartsoppan blev snabbt bortröstad av alla så det fick bli en god svampsoppa istället.

Svampsoppa

 Gåsen serverades med brysselkål, rödkål, äpplen, katrinplommon och svartvinbärsgelé. Den smakade verkligen gott men jag tycker nog kalkon vinner i längeden, gåsen var lite torrare och segare i köttet. (kanske gåsamatörens fel?). Använde mig att detta recept från Tasteline. Givetvis blev det en skånsk äpplekaka till dessert men på någon konstigt sätt försvann den innan kameran kom fram. Får helt enkelt bli en repris inom kort så ni kan få både bild och recept. 

Gåsamiddag

 I söndags bjöds det på en härligt chokladtårta till Fars dag. Våra gäster tyckte de skulle komma hit på fars dag varje år om de kunde få sådan tårta serverad ;). Recept hittar ni nedan.

Chokladtårta

Som jag redan nämnt så har jag ett litet projekt på G som jag ska berätta mer om inom kort men det gör också att det inte blir så mycket tid för bloggande. I eftermiddag ska jag i alla fall bort på fika och då måste jag givetvis baka något litet att ta med så jag återkommer.
Tills dess ha en härlig höstvecka!

Chokladtårta

ca 12 bitar
150 g smör
3 dl strösocker
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
2 ägg
2 dl vetemjöl

Tryffel:
1 1/2 dl vispgrädde
2 msk smör
1-2 msk päroncognac eller mörk rom
200 g mörk choklad
Sätt ugnen på 175°. Smält smöret i en kastrull. Ta den från plattan. Rör i socker, kakao och vaniljsocker. Rör ner ett ägg i taget och till sist mjölet. Bred ut smeten i en smord och bröad rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen ca 20 min, kakan ska vara lite lös i mitten. Koka under tiden upp grädde och smör i en kastrull. Ta det från plattan. Hacka chokladen, rör ner och låt smälta. Låt tryffeln halvstelna i kylen ca 1 timme. Bred den över kakan Låt stå kallt minst 1 timme före servering. Servera med vispad grädde.