Ännu en god äpplekaka.

Mormorsäpplekaka

Jag tycker ju som bekant väldigt mycket om äpplekakor. I helgen testade jag en ny variant som blev misslyckad men såå god!!
Misslyckandet bestod i att den fastnade i formen, jag testade en ny cake release spray som inte fick godkänt ;(. Min mamma brukar alltid baka Silviakakan till mina barn så hos oss heter den till och med mormorkaka numer. Med den som bas blev det denna mycket mumsiga äpplevariant. Får väl kalla den för mormoräpplekaka 😉
Detta blir mitt bidrag till matfeeds månadensblogg med tema äpple.

Månadens Blogg på matfeed.se

Momorsäpplekaka

2 ägg
2 dl socker
2 dl mjöl
2 tsk bakpulver
1 dl varmt vatten
2 äpplen (skalat och skuret i klyftor)
2 tsk socker
1 tsk kanel
Kräm; 1oo g smör
1 dl socker
1äggula
2 tsk vaniljsocker

Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda ned mjöl, bakpulver och vatten. Fyll i en väl smord och bröad form. Vänd äppleklyftorna i socker, kanelblandningen och stick ned dem lite fint i smeten. Grädda i 175 grader i ca 45-50 minuter.
Stälp upp och låt kallna.
Krämen; smält smör och socker och låt sjuda några minuter, sänk värmen och vispa i ägg och vaniljsocker. Vispa över svag värme tills krämen tjocknat något. Bred krämen över den kalla kakan.
Om du till skillnad från mig har en fin kaka så kan du istället låta den svalna med äpplena upp och dela den i två bottnar och breda krämen emellan, sikta gärna över lite florsocker.

Bjuder på några härliga höstbilder från Kanada.

Print Friendly, PDF & Email

10 svar på ”Ännu en god äpplekaka.

 1. Gott! Jag tror faktiskt inte att jag har smakat silviakaka någon gång, men jag har ju hört väldigt mycket om den. Kakan låter väldigt god och med äpplen i blir det väl bara bättre. Vilka fina bilder på hösten.

 2. Underbara höstbilder och helt säkert en smarrig äpplekaka. Tror inte heller vi har bakat Silverkaka någon gång, men någon gång ska väl vara den första.

 3. Silviakaka är så gott och denna kaka med äpple i låter också himla gott, det får jag ta och testa nästa gång jag bakar silviakaka, vilka härliga höstbilder du tagit . Ja här är det ruskväder med ösregn och blåst idag med.

 4. Kesella heter Quark pa engelska 🙂 ja, tankte for dina lussekatter, annaars sa kanske creme fraiche eller cream cheese fungerar?!

 5. Jag igen! 🙂
  Du letade efter ett recept på kakdeg som höll formen. Jag provade ett nytt recept idag som faktiskt höll formen bättre än de vaniljkakor jag tidigare testat. Jag har inte smakat dem än, ligger och kallnar nu, så jag vet inte vilka som är godast. Recept kommer så småningom. Säg till om du vill ha receptet innan så kan jag maila det till dig.
  Kram Erika

 6. Erika, Anki & Håkan; Tack, Silviakaka är jättegott med den där krämen som gör det så testa!! Mamma har alltid krämen som fyllning men man kan ha den som glasyr över också, en smaksak.
  Linda, usch tråkigt med ruskväder men tur att det är perfekt bakväder 😉
  Maria, Tack men jag hittar det inte här (i Kanada)fast det finns säkert i vissa affärer om man letar, Keso / Cottage cheese finns det däremot gott om. Men lussekatterna blev bra även utan, lite extra smör gör susen 😉
  Erika, Tack, vad gullig du är!! Det blir nog inga kakor förren i nästa vecka men om jag inte sett dem på bloggen innan dess hör jag av mig.

 7. Sofi, Ja visst är det gott med äpple i bakverk, testa denna kaka och dränk den i den goda vaniljkrämen istället. Supergott jag lovar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *