Semlor

Semlor

Det var så klart semlor jag bakade. Jag har minst sagt en liten passion för semlor! Här kan man ju inte gå och köpa sig en i affären när lusten faller på så det får bli hembakta. Testade Leilas recept denna gång och de blev jättegoda. Tycker dock de blev lite lösa i hullet (precis som jag ;D) för de flöt ut lite och blev inte så höga, men hellre det och saftiga fluffiga bullar. Gillar ni hetvägg? Jag brukar alltid göra det när/om semlorna fått en dag på nacken, lite kanel i mjölken gör det extra gott. Snön har hittat hit till Kanada också nu, så det får bli en sväng med snöskyffeln först och sedan en härlig hetvägg.
Ha en fin helg!!

Semlor

ca 18st
1 msk kardemummakärnor
150 g mjukt smör
3 dl mjölk
50 g jäst
1 1/2 dl socker
1/2 tsk salt
1 ägg
ca 10 dl mjöl
1 ägg till pensling
mandelmassa och vispgrädde
Mal kardemummakärnorna i en mortel och värm upp tillsammans med mjölken till fingervarm 37grader. Smula ned jästen i en bunke och rör ut den med lite av mjölken. Tillsätt socker salt och ägg och arbeta till sist ned mjölet lite i taget tills till en smidig deg, som absolut inte får bli för hård/stabbig. Låt jäsa under bakduk i ca 45 minuter. Baka ut runda bulllar och lägg på bakpappersklädda plåtar. Täck med bakduk och låt dem jäsa i ytterligare 45 minuter. Pensla med uppvispat ägg och grädda i 200 grader i ca 8-10 minuter. Låt bullarna svalna helt. Skär av ett litet lock på bullen och ta ur lite av inkrämet. Riv mandelmassan och blanda med lite av inkråmet från bullarna och lite mjölk så det blir en ganska lös mandelmassa. Vispa grädden hårt och fyll i en spritspåse. Lägg i en rejäl klick mandelmassa och spritsa på grädden. Lägg på locket och pudra över florsocker.

Print Friendly, PDF & Email

6 svar på ”Semlor

 1. Semlor är så gott, har ännu inte ätit någon, fast här dök semlorna upp i affärerna redan innan jul, lite tråkigt, väntar nog ett lite tag till innan jag äter en semla 🙂 , hetvägg är inte riktig min grej, så jag äter dom helst som dom

 2. Måste faktiskt erkänna att jag redan har ätit många goda köpta semlor, den första avnjöts långt innan jul!! Det har hänt att jag ätit hetvägg men föredrar nog att äta den utan mjölk.
  Många grattiskramar till dottern på födelsedagen!
  Ha det så gott.

  Pia

 3. Anki & Håkan; förstår inte hur ni kan hålla er 😉
  Pia; Härligt att jag inte är ensam om att tjuvstarta, det är ju så gott! Hanna tackar för kramen
  Sofie; Imponerad av alla som kan hålla sig tills det är dags, men kanske hör till din nystart ;)(Jag är imponerad av den med, själv har jag inte kommit längre än till tanken på att jag borde)
  Viktoria; Visst är det!!!
  Linda; Ja, som sagt jag är imponerad. Faktiskt nästan lite glad att de inte finns i affärerna här för då hade det lätt slunkit med en varje gång jag handlade 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *