Rabarberpajmuffins

Rabarberpajsmuffins

Ja, det var den idén som satte sig på hjärnan igår och idag var jag ju tvungen att testa. Jag var nämligen sugen på att göra något annat än paj, kräm eller soppa av mina rabarber och funderade på muffins. Rabarbersmulpaj är ju väldigt gott och muffins med smultopp är ju en klar favorit så det var klart. Men barnen tycker rabarberpaj är sur och det ska till mycket vaniljsås för att de ska äta det så därför kom jag på idén att fylla muffinsen med lite vaniljkräm. Visst låter det gott! Det blev det!!!! MEN vi kan väl säga att det blev inte direkt de mest estetiska muffins jag bakat ;). Smeten flödade över brädden på formarna och ugnen kommer att behöva en rejäl storstädning!  Men det kan det vara värt! Jag vet inte om det var pga att jag helt enkelt hade i för mycket smet eller om det var kombinationen av bikarbonat och bakpulver som fick dem att pösa upp så. Måste laborera lite med receptet men om ni ändå vill testa så kommer receptet här men jag skulle rekommendera att göra 15 muffins av dem istället för mina 12 eller använda väldigt stora muffinsformar.
Handuken nedan åkte genast fram och hängdes upp framför ugnsluckan ;). Men de ser inte så illa ut när jag pimpat dem lite, eller hur? och smaken? HELT UNDERBAR!

Rabarberpajsmuffins

100 g rumsvarmt smör
2 1/2 dl socker
2 ägg
1 dl naturell yoghurt eller fil (eller vaniljyoghurt med skippa då vaniljsockret)
3,5 dl mjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
1 tsk mald kardemumma

Vaniljkräm gjord på 1 dl mjölk och ca 2 matskedar marsanpulver
2 stjälkar rabarber skrurna i bitar och gärna lite jordgubbsbitar blandade med ett par teskedar råsocker.
Smul:
50 g smör
1/2 dl socker
1/2 dl mjöl
1 dl havregryn

Gör vaniljkräm, jag använde marsanpulver men du kan givetvis göra egen. Rör smör och socker vitt och poröst, rör ned äggen ett i taget. Blanda de torra ingredienserna och blanda ned dem tillsammans med yoghurten. Blanda ihop de torra ingredienserna till smuldegen och nyp ned kylskåpskallt smör till en smulmassa. Skär rabarber och gärna lite jordgubbar i bitar och blanda med lite råsocker. Bottna muffinsformarna med en matsked muffinssmet, lägg på en tesked vaniljkräm och toppa med ytterligare muffinssmet. Tryck ned lite rabarber och jordgubbar i smeten och aavsluta med att strö över lite smuldeg på varje. Grädda i 175 grader i ca 25 minuter.
Jag ska testa ett annat recept på muffinssmeten nästa gång men som sagt, smaken är helt underbar!

Dessa får också bli mitt bidrag till Söta Sakers  Månadens sötsak som denna månad har temat sommar.

 

Så kan det kännas....

Print Friendly, PDF & Email

8 svar på ”Rabarberpajmuffins

  1. ALLT med rabarber går hem hos mig 🙂 Jag impas verkligen av att du vågar testa och hålla på så här, det skulle jag aldrig våga eller klara mig undan med annat än katastrofresultat.

    Fin helg till dig!

  2. Amy; Tack de var jättegoda, handdukarna kommer rätt bra till pass i köket ibland. Hittade ju ett nytt användningsområde; gömma en ostädad ugn men en handdduk för ugnsluckan ;).
    Ann-Sofi; visst är jag ett geni 😉 goda blev de, och ugnen fick en rengöring. Muffinsformarna har jag köpt på Lagerhause.
    Lotta; Ja det är samma här, älskar rabarber (men resten av familjen är lite mera svårflirtad). Man måste våga för att vinna 😉 ibland går det bra ibland inte. i detta fallet kan man väl säga att jag både lyckades och misslyckades.

  3. Mm, de ser jättegoda ut! 🙂
    Vilken fin blogg du har – extra tjusigt med annan stil, när man skriver.

  4. Pingback: Sommarsött | Söta saker

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *