Steaksandwich med karamelliserad lök och timjanaioli.

I lördags åt vi denna goda steaksanwich till middag. Det var Oscars förslag, då det tillhörde en av hans favoriträtter när man åt ute i Kanada. Potatisen var criscut potatis som jag tyckte smakade så där då de var lite för välkryddade. Köttet grillade vi mellan skurarna, det behövs ju inte så mycket tid på grillen för oxfilé. Brödet var ett surdegsbröd med havssalt som vi stekte lätt i smör med lite vitlök.  Sallad, tomat, lite smulad grönmögelost och så karamelliserad lök och timjanaioli blev pricken över i. Ett gott och roligt sätt att förnya konceptet kött med pommes och sås. Här kommer receptet på de goda tillbehören. Ha en fin dag i höststormen!

Karamelliserad lök. 2 port

1 röd eller gul lök
1 msk smör
2 tsk råsocker 
2 tsk balsamico vinäger
lite vatten
Skala och skiva löken tunnt. Smält smöret i pannan och låt löken svettas i smöret. Tillsätt socker och balsamico och låt stå och mjukna på låg värme i ca 15 min. Tillsätt eventuellt lite vatten om det börjar se torrt ut.

Timjanaioli
1 äggula
1/2 tsk vitvinsvinäger
ca 1 dl timjanrapsolja från Gunnarshögs gård (eller en annan valfri olja, gärna smaksatt med timjan)
1 tsk senap, jag använde äppelsenap från Petersborgs gård  
1 vitlöksklyfta
salt och peppar

Pressa ned vitlöksklyftan i en liten bunke, tillsätt äggulan och vispa i oljan droppvis till en början och sedan i en fin stråle tills aiolin har önskad konsistens. Smaksätt med vinäger, senap, salt och peppar.

Print Friendly, PDF & Email

10 svar på ”Steaksandwich med karamelliserad lök och timjanaioli.

  1. Gud så gott! Vilken sandwich!
    Men jag gillar den där potatisen också även att den är välkryddad. Fast de är nästan mer som chips än pommes eller vad man ska kalla dem.

  2. Pingback: Tävling.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *