Igår blev det två varianter på godis, eller ja en kaka och ett godis kanske det är egentligen. Pepparmintbark eller candy cane bark är ett ”gammalt” favorit godis som får hänga med i år också. Det måste nästan vara det enklaste man kan göra och ändå är det så gott. Har blivit tillfrågad om receptet några gånger och det är ju onekligen inte så svårt att komma ihåg :). Saffransmandelkakorna är en ny variant på ”kransekaga” men smaksatt med saffran och apelsin och ringlad med vit choklad istället för kristyr. Riktigt goda och väldigt juliga blev de. Idag vet jag inte riktigt vad det ska bli, men det lutar åt minipepparkaksmuffins som ska få bli små söta cupcakes till helgens glöggparty. Fortfarande lyser snön med sin frånvaro här, antar att man ska vara ganska så nöjd med det men det ser så himla mysigt ut på alla snöiga bilder från Sverige. Får väl hoppas att vintern håller i sig så vi får en vit Jul när vi kommer ”hem” till Sverige.
När jag fotade kakorna stod jag och valde bland mina kakfat, det är en liten passion jag har ;). Nedan kan ni se en del av samlingen, visst är de fina!
Mintbark
Smält vit choklad över battenbad. Krossa polkagrisar eller andra mintkarameller (candycanes). Bred ut ett tunt lager smält choklad på ett bakplåtspapper och strö över mintkrosset. Ställ i kylskåp för att stelna helt. Bryt i bitar.
Saffransmandel kakor
400 g grovriven mandelmassa
1 äggvita
rivet skal från en liten apelsin
1/2 kuvert saffran
vit choklad
Vispa upp ägget lätt och rör ned saffran och apelsinskal. Blanda ned i mandelmassan och arbeta ihop till en deg som går att rulla ut. Rulla till långa längder och forma dem gärna trekantiga (funkar bra med hjälp av lite vaxpapper eller fuktade fingrar) Skär i ca 5 sm långa längder och lägg på en bakpappersklädd plåt. Grädda i 175 grader i ca. 12 minuter. Låt svalna. Smält chokladen och ringla över kakorna. (lättast att använda en spritspåse med ett litet, litet hål). Ställ kallt att stelna.
Som ni ser har jag lagt till en liten text längst ned på varje inlägg. En liten smart knapp som gör det enkelt att skriva ut ett recept om man vill det. Det var Gourmetmorsan som lagt till detta på sin blogg och det är var en ”finess” som jag saknat. Tack för tipset!
Det var såååå lite så! Men, vilka fina kakafat…skulle vilja ha dem allihopa! Jättefina! Kram Gourmetmorsan
Så gott det ser ut, måste ta och börja göra lite julgodis snart och vilka härliga kakfat du har
Om du har passion för kakfat kan jag tipsa om den här sidan: http://www.druse.se/kakfat.html – Värt en titt!
Vad många fina kakfat du har! Jag borde börja hamstra kakfat istället för uppläggningsfat känner jag. Det med bandet var otroligt fint.
Vad mycket smarrigt!
Caroline; Jag har beundrat dina underbara kakfat förut, vill ha alla!!! 😉 När jag någon gång kommer till Stockholm så kommer jag och handlar, lovar ;)!