Smores

Marshmallows, grahamskex och choklad

Smores

Månadens sötsak utmaningen på bloggen Söta saker hade denna månad utflykt som tema. Har visserligen varit på utflykt men inte kommit ihåg kameran trots att jag bakat mumsiga blåbärsmuffins men nu i elfte timmen tyckte jag att det var dags att komma med ett bidrag. Frågade min kloke son vad han tyckte var en  typisk utflyktsgodsak, svaret kom direkt Smores! Helt rätt med tanke på att vi bor i Kanada och jag tror alla barn här förknippar campingliv och utflykter med just smores. De ska ju egentligen göras över öppen eld eller på grill men idag fick det bli en fuskvariant i ugnen. Går jättebra det med och då kan de ju faktiskt bli en annorlunda dessert eller fika. Det fick bli ett litet svenskt inslag också då  den enda chokladen jag hade hemma var Marabou Daim. Gott, gotti gott gott var barnens omdöme så prova själva.

Grilla en marshmallows och lägg på ett grahamskex, täck med tunna chokladbitar eller hackad choklad som får smälta mot den varma marshmallowsen, tryck dit ett kex ovanpå och njut. Gör man den hemma i ugnen bara du lägger choklad och marshmallows mellan två kex och sätter in på ca 250 grader tills chokladen smält och  marshmallowsen blivit mjuk seg. Lite banan och/eller jordgubbar till gör inte saken sämre 😉

Mumsig hallonpaj.

Hallonpaj med vaniljkräm och kokostopp

Hallonpajer

Igår tog vi en utflykt ut på landet och hade det mysigt. På hemvägen stannade vi till på en gård och handlade lite grönsaker och bär. Det blev en riktig svensk husmansmiddag med kokta små färskpotatisar och jättefina små morötter med grillad ”falukorv” och pepparotssås, gott i all sin enkelhet. Till efterätt gjorde jag inpirerad av Gourmet morsans lockande björnbärspaj med inbakad vaniljkräm, en liten egen variant med mina nyinköpta hallon. Det blev såå gott, en ny favorit!!

Hallonpaj med vaniljkräm och kokostopp

(4port)
ca 3 dl vanilkräm (jag använde vanlig kallrörd marsankräm men hemgjord blir säkert ändå godare)
Hallon färska eller frysta
1 dl kokos
1 dl mjöl
½ dl socker
50 g smör
Bottna ugnsfasta portionsformar med ett lager vaniljkräm. Täck med ordentligt med hallon. Hacka ned smöret i de torra ingredienserna till en smuldeg och strö över hallonen. Grädda i 200 grader ca 15 minuter. Låt svalna lite och njut!

Detta får bli mitt bidrag till Månadens blogg med temat bär. Månadens Blogg på matfeed.se

Vi har fortfarande ett underbart sommarväder här i Kanada så vi passar på att njuta så länge det går. Senare idag ska jag nog försöka mig på att göra goda och lite nyttigare bananmuffins som barnen kan ha i sin lunchbox någon gång ibland. Får se om de ger det godkänt 😉

Macaroons!

Macaroons med chokladganache med päroncognac smak

Macaroons med hallonsmörkräm

Det blev tredje gången gillt! Jag har misslyckats med mina macaroons två gånger och nästan gett upp men idag så….. äntligen lyckades det! Tack vare ett underbart bra recept som jag hittat på ett antal olika bloggar bl a Kalasgott, Hellosugar, Matplatsen och Bakecake men originalet tror jag kommer från Tartelette. Det är gjort med italiensk maräng så det är lite mera jobb men det kan det vara värt när de äntligen blir lyckade. De gröna blev bäst och eftersom de är gjorda av samma smet så antar jag att det var den lilla extra omrörningen för att blanda in färgen som gjorde dessa något lösare och bättre. De gröna fick en chokladganache fyllning med smak av min favorit, päroncognac och de vita fyllde jag med hallonsmörkräm. Det var definitivt inte sista gången som jag gör macaroons ;). Perfekta presenter dessutom, men dessa får nog hamna i frysen för att bjudas på.

Macarons – ca 30 st

120g äggvitor, uppdelat i två skålar
35g socker
150g fint malen mandel
150g florsocker
150g socker till sockerlag
50g vatten till sockerlag
Sätt ugnen på 160 graderC. Skålla mandeln och låta den torka. Mal den sedan fint i en blender, mixer, nötkvarn eller kaffekvarn. Du kommer behöva mala lite mer mandel än vad som krävs i receptet. Sila den malda mandeln så alla stora bitar försvinner. Väg upp 150 gram på en köksvåg. Blanda mandel och siftat florsocker i en bunke. Vispa upp 60 gram äggvita till ett mjukt skum och tillsätt 35 gram socker under vispning. Om du har en köksmaskin kan du göra detta under tiden sockerlagen kokar upp. Blanda socker och vatten till sockerlagen i en liten kastrull. Sätt plattan på hög värme och koka upp. Koka tills temperaturen når 118 grader på en godistermometer. Under vispning på låg fart, häll sockerlagen i marängsmeten . Detta måste göras ganska snabbt annars stelnar sockerlagen i kastrullen. Lite spill blir det alltid. Vispa marängen på medium/hög fart tills den kallnat helt och blivit glansig, detta tar ca 10-15 minuter. Rör i 60 gram äggvita i mandel och florsockerblandningen. Tillsätt eventuellt valfri färg. Vänd i marängen i mandelblandningen och mixa försiktigt ihop till en jämn smet med en slickepott. Var försiktig så du inte mixar för mycket, smeten ska vara trögflytande. Fyll en spritspåse med rund tyll och spritsa ut små klickar på en plåt klädd med bakplåtspapper. Smeten ska flyta ut något efter ett tag och bli slät på ytan. Om den lämnar små toppar från spritsen, slå plåten mot bordet några gånger så slätar den till sig. Grädda i ca 10- 15 minuter i mitten av ugnen Dra av bakplåtspappret från plåten och låt macaronsen stå och svalna. Lossa dem sedan försiktigt från pappret. Fyll med valfri frosting och njut!

Lemon poppyseed cupcakes

Lemon poppyseed cupcake

När vi hade gäster här bjöd jag på dessa goda cupcakes (efter ett recept i Leilas bok ” A piece of cake”) till fikat en dag. Jag gillar verkligen kombinationen av syrlig citron och knastriga goda vallmofrön och extra gott blir det tillsammans med den lite syrliga cream cheese frosting. Inte så snyggt dekorerade men de gick ned ändå.

Lemon poppyseed cupcakes

3 ägg
2 ½ dl socker
1 tsk vaniljsocker
100 g smör
1 dl mjölk
3 ½ dl mjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
1 dl blå vallmofrön
skal och saft från en citron

Frosting; 60 gram smör
5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
100 g philadelphiaost
skal av 1 citron och saft från ½

Vispa ägg, socker och vaniljsocker vitt och pösigt. Smält smöret och häll i mjölken, blanda det med äggsmeten. Blanda mjöl bakpulver och salt och vänd ned i smeten. Blanda i vallmofrö samt citronsaft och rivet citronskal. Fyll muffinsformar till 2/3 med smet och grädda i 175 grader i ca 15 minuter. Låt svalna.
Frosting; Rör samtliga ingredienser till en krämig smet. Bred eller spritsa frostingen på muffinsen och garnera med lite vallmofrön

Chokladdoppade spritskakor (Viennese fingers)

Chokladdoppade spritskakor

Dessa goda kakor vet jag att jag ätit som barn. Däremot kan jag inte för mitt liv komma på vad de heter på svenska (om de nu har något namn). Mamma bakade något liknande dessa kakor men de var dubbla med choklad emellan istället. Hur som helst så blev det en variant och trots att min ”rätta” tyll var försvunnen så blev de helt ok, men jag tror jag ska byta ut en del av mjölet mot potatismjöl nästa gång så de blir lite sprödare och kanske lite mera vanilj. Hmm inte mycket som var helt rätt här ;),  men de var i alla fall goda.

Chokladdoppade spritskakor (Viennese fingers)

7 msk smör
2 msk florsocker
½ tsk vaniljessans (jag hade slut på det och tog 1 tsk vaniljsocker
2 dl mjöl
½ tsk bakpulver
1 nypa salt
100 g mörk choklad

Vispa eller mixa smör, socker och vanilj vitt och pösigt. Rör ned mjöl, bakpulver och salt till en ganska fast smet. Fyll i en spritspåse med en stor stjärntyll och spritsa ut ca 5 cm långa längder på en bakpappersklädd plåt. Grädda i 160 grader i 10-15 minuter. Låt svalna några minuter på plåten innan du flyttar över dem på ett bakgaller för att kallna helt. Smält chokladen i mikron eller över vattenbad. Doppa båda ändarna i choklad, lägg på bakpapperklädd bricka och låt stelna i kylskåp.

Mandeläpplekaka

Mandeläpplekaka

Äntligen lite dags för lite nya blogginlägg. Det blir ju lite upp och ned med sådant när man har gäster i huset. Fast oj vad trevligt vi haft det och mycket god mat och dryck och sena kvällar ute i sommarvärmen. Idag hade jag i alla fall svår ”bakabstinens” 😉 och efter att ha rekogniserat lite i skafferiet hittade jag bla lite marsipan som blivit lite hård och några gröna äpplen som ville bli till en kaka. Hade ett svagt minne av att ha sett något liknande recept men jag måste erkänna att jag är jättedålig på att organisera mina recept och ofta hittar jag något gott på någon av alla dessa fina mat/bak bloggar och när jag väl ska testa receptet så kommer jag inte ihåg var jag sett det. Så var fallet idag så det fick bli en egen skapelse och den blev väldigt lyckad måste jag säga. Supergod och saftig kaka med mycket smak av mandel och syrliga äpplen som passar bra så här i äppletider.

Mandeläpplekaka

125 g rumsvarmt smör
2 dl socker
4 ägg
5 dl mjöl
3 tsk bakpulver
200 gram finriven marsipan eller mandelmassa
1 tsk mandelessens
1 dl gräddmjölk
2 syrliga äpplen i tunna klyftor

Vispa smör och socker vitt och pösigt. Tillsätt äggen ett i taget under vispning. Blanda mjöl och bakpulver och rör ned i smeten tillsammans med mandelmassa , mandelessens och gräddmjölk. Bred ut smeten i en smord långpanna ca 20*30 stick ned äppleklyftorna. Grädda i 200 grader i ca 20-25 minuter. Låt svalna och skär i rutor. Om du vill göra dem lite extra festliga så rör ut 2 dl florsocker med några droppar vatten och ringla glasyren över kakan innan du skär den i rutor.

Nu har jag vis av erfarenheten skaffat mig en ny stor fin pärm med register att sätta in alla mina ”att göra” recept i, hoppas det ska bli ordning på det nu :).

Cheesecake med vit choklad och blåbär.

Vit choklad cheesecake med blåbär

Det blir lite sisådär med bloggandet när man har gäster på besök men vill i alla fall dela med mig av gårdagens goda dessert. Vi gjorde beer can chicken till middag och det ska jag definitivt blogga om någon dag men som vanligt missade jag kameran mitt i matlagning och allt… men en annan gång.. Receptet på cheesecaken hittade jag i Anna och Fanny Bergenströms bok ”Sött, sweet, dulce” men gjorde några små egna justeringar. Den blev god men väldigt mäktigt så den räcker till många. Så här i blåbärstider passar det jättebra att servera den med massor av blåbär men det går lika bra med jordgubbar eller hallon.

Vit chokladcheesecake med blåbär

10 digestive kex
50 gram smält smör

200 g vit choklad
600 g rumsvarm philadelphiaost
1 dl florsocker
3 ägg
(½ urskrapad vaniljstång)
blåbär och florsocker till garnering.

Krossa kexen och blanda med det smälta smöret. Täck en springform med bakplåtspapper i botten. Tryck ut smulblandningen i botten av formen. Mixa eller vispa philadelphia ost, florsocker och ett ägg åt gången till en slät smet. Smält chokladen på låg värme i mikron eller över vattenbad. Och tillsätt den i smeten. Häll blandningen över kexsmulet i formen. Grädda i 150 grader i ca 55 minuter. Låt kakan kallna helt och garnera sedan med valfria bär.

Award, gäster och äpplepannkakor.

Yippie, jag har fått en Beautiful Blogger award till!  Tack snälla Frida på den jättefina bloggen Fridas Kök där ni hittar massor av godsaker, en varning bara…man blir hungrig 😉 Nu var det ju inte så länge sedan jag fick en likadan award så istället för att nominera 7 nya bloggar ska jag se till att uppdatera min länklista för jag har upptäckt att det är en massa fina bloggar att lägga till där. Hittar nya bloggar varje dag, tänk att det finns ett sånt intresse för mat och bak det är helt underbart tycker jag. Igår fick vi besök från Sverige av familjen Ullbrandt som ska stanna hos oss i 10 dagar, jättemysigt. Massor av god mat och dryck lär det bli igen men kanske lite si och så med bloggandet men lite inlägg lovar jag att hinna med emellanåt. Igår innan de kom blev det på barnens begäran pannkakor och plättar till lunch. Gjorde en liten variant med äppleskivor, kanel och socker som vi åt med vispgrädde och björnbärssylt. Jag la bara i en tunn äppleskiva i pannan innan jag hällde på pannkaksmeten, enkelt och jättegott!

Idag blev det en grekmiddag, vilket passade bra i värmen. Fetaostfyllda köttfärsbiffar, tzatziki, vinbladsdolmar, klyftpotatis, grillad halloumiost (gnisselost) och så en underbar variant på grekisk sallad med vattenmelon, rödlök, fetaost, hackad persilja, och oregano. Gott och fräscht i sommarvärmen.

Blåbärspaj.

Blåbärspaj i portionsform

Igår bakade jag bland annat lite blåbärsmuffins med smultopp (recept och bilder kommer) och eftersom det blev både blåbär och smul kvar passade jag på att göra några små portions blåbärspajer. Tycker det var ett väldigt trevligt sätt att servera dem på. Lite rivet citronskal över vaniljglassen var dessutom en riktigt god kombination så ett litet tips så här i blåbärstider.

Blåbärspaj 4 portioner

Ca 4 dl blåbär
2 tsk potatismjöl
50 gram kallt smör
1,5 dl havregryn
1/2 dl mjöl
1/2 dl socker
1/2 dl råsocker
Fördela blåbären i fyra portionsformar och strö över lite potatismjöl. Nyp ihop smöret och de torra ingredienserna till smul och grädda i 200 grader i ca 20 minuter. Servera med vaniljglass gärna smaksatt med lite rivet citronskal.