Goda grilltillbehör och maffiga muffins.

Så här inför Valborg och första Maj (som ju tyvärr inte firas här) så är det många som satsar på grillpremiär. Tänkte tipsa om en vansinnigt god sås till det grillade. Recept nedan. Igår blåste det så kallt här att det fick bli stekta köttbitar istället men det var gott det med. Tycker verkligen att ugnsrosta olika rotfrukter och grönsaker och så kan man ju variera det så mycket också. Denna gång var det halverade minipotatisar, morötter, bönor, sticklök och vitlök som fick gosa till sig i ugnen med lite god olivolja och salt. Bakade lite muffins också att ta med hem till en väninna idag. Hennes favoriter är hallonmuffins men denna gång testade jag en ny variant med hallon och Philadelphiaost från dagens muffin. Gjorde dock några ändringar i receptet enligt förslag under kommentarerna, och de blev verkligen jättegoda. Imorgon ska jag baka foccacia bröd att ta med då jag ska bort på sopplunch.

Örtgrön sås

2 msk cream fraishe

2 msk Philadelphiaost

1 msk god majonäs

1 dl blandade färska örter (mest basilika), persilja, gräslök eller sticklök, lite timjan (eller vad du gillar mest)

2 vitlöksklyftor

Salt och peppar

Kör allt i mixer eller med stavmixer till en vackert grön sås. Passar speciellt bra till kyckling, lax eller fläskkött eller bara till grillade eller ugnsrostade grönsaker.

Philadelphiaostfyllda hallonmuffins

150 g smör
2 dl socker
2 ägg
1/2 msk vaniljsocker
1/2 dl mjölk
3 dl mjöl
1 tsk bakpulver
Fyllning; ca 2 dl hallon (eller andra bär), 1/2 pkt Philadelphia ost, 2 msk florsocker, 1 msk vaniljsocker.
Rör smör och socker+vaniljsocker vitt och poröst. Tillsätt äggen ett i taget. Rör ned mjölken och sikta ned mjölet blandat med bakpulvret.
Rör ihop Philadelphia osten med flor- och vaniljsocker.
Fyll 8 muffinsformar med lite av muffinssmeten, lägg på 3-4 bär och en dryg tsk ostsmet. Fyll på med resten av muffinssmeten. Tryck ned ett hallon i mitten. Grädda i 200 grader i ca 20-25 minuter.

Gotländsk saffranspannkaka i Canada.

Saffranspannkaka

När vi var i Sverige på semester i mars så tittade jag och barnen på Halv åtta hos mig. Det blev en favorit för både dem och mig, så nu händer det att vi sätter oss och tittar på en veckas avsnitt i datorn ibland. (men nu är de slut) Detta var vad som hände igår, och denna gång var det avsnitten från Gotland. Barnen tyckte det såg jättegott ut med saffranspannkaka och hade inget minne av att ha ätit det…även om jag hävdar motsatsen. Då svärmor dessutom är Gotlänning vore det väl skam om inte barnen vet hur saffranspannkaka smakar, så givetvis lovade jag dem att göra en idag. Så här kommer receptet, och ett litet tips. De undrade vad salmbär var och jag förklarade det som en blandning mellan hallon och björnbär ungefär..? Då det inte går att få tag på salmbär här i Canada så serverade jag just en blandning av hallon och björnbärssylt till och det smakade väldigt bra till.

Och ja, barnen gillade det jättemycket. Tror även lille gubben kommer att bli glatt överaskad när han kommer hem senare ikväll och får smaka lite Gotlands minnen 🙂

Saffranspannkaka

2 dl rundkornigt ris

4 dl vatten

½ tsk salt

1 msk smör

6 dl mjölk

2 dl grädde

½ -1 dl socker

1 tsk vaniljsocker

1 kuvert saffran 0,5 g

1 dl hackad mandel

Koka upp risgrynen men vatten salt och smör. Låt koka i ca 10 min tills det mesta av vattnet kokat in. Tillsätt mjölk och grädde och låt gröten stå på mycket svag värme i ca 30 min. Rör om då och då. Hacka skållad sötmandel fint, stör saffranet tillsammans med lite av sockret i en mortel. Tillsätt detta + resten av sockret och vaniljsocker till gröten och låt den svalna.  När gröten svalnat lite rör ned äggen ett i taget. Om gröten känns fast så rör även ned 1-2 dl grädde eller mjölk. (den ska vara gansk lös i konsistensen) Smörj en ungsfast form och häll i smeten. Grädda i 200 grader ca 30-40 minuter. Servera med vispad grädde och sylt, gärna salmbär men i brist på det går det bra med hallon, björnbär, blåbär eller vad man tycker är gott.

Lunchmacka och kardemummakaka

Ögonen rinner och maskrosorna frodas på gräsmattan, men det är i alla fall härligt med vår!! Då jag ju oftast är hemma på dagarna så blir det ofta någon variant på lite matig macka till lunch. Idag hade jag en kycklingfilé över så det blev en dubbelmacka med hummus, kyckling, ruccola, tomat och avokado och lite vuxenketchup = balsamico sirap till. Gott, enkelt och snabbt. Något annat som jag tycker är mycket gott och enkelt är kardemumma kaka. Gillar verkligen smaken av kardemumma. En chai-te med kardemummakaka blir ju därför extra bra.

Kardemummakaka

1 ägg

2 dl socker

3 dl mjöl

2 tsk bakpulver

2 tsk kardemumma

50 g smält smör

1 ½ dl mjölk (eller filmjölk, jag använder buttermilk)

Garnering; lite pärlsocker och kanel

Rör smör och socker vitt och pösigt, rör ned övriga ingredienser och rör till en slät smet. Häll i en smord form och strö över pärlsocker och kanel. Grädda i 175 grader ca 35-40 minuter.

Sega hallonrutor och Niagara Fallen

Sega hallonrutor

Denna helgen åkte vi iväg en liten tur till Niagara fallen. Det är ju faktiskt ganska häftigt när man tänker på det att vi har mindre än en timmas resväg till en av världens främsta turistattraktioner. Nu har det ju blivit ett och annat besök när man haft gäster från Sverige så barnen är måttligt roade av själva fallen.  Men jag måste säga att jag fortfarande fascineras av krafterna och vattenmängderna. I övrigt är staden Niagara Falls en upplevelse  i sig med dels massor av stora fina hotell, casino, restauranger och turistfällor och en betydligt mer nedgången och skum del med riktigt sunkiga hotell och mystiska nattklubbar…Här snackar man kontraster av stora mått. När vi kom hem igen idag skulle vi få besök av våra hyresvärdar så det blev till att slänga ihop en snabb och god kaka till fikat. Det blev sega hallonrutor som är både goda och enkla att baka. Tyvärr hade jag inte mer än 100g smör kvar i paketet fast det enligt mitt recept ska vara 200g men det blev lika gott i alla fall så om man vill dra ned lite på fettet så gå på den mindre mängden smör.

Sega hallonrutor
100-200 g smält smör
4 ägg
5 dl socker
6 dl mjöl
1 tsk vaniljsocker
1 påse mandelspån
2-3 dl färska eller frysta hallon (eller blåbär)
Smält smöret i en kastrull, låt svalna något och rör i äggen och blanda ned socker, vaniljsocker och mjöl.
Bred ut smeten i en smord långpanna. Strö över hallon och madelspån. Grädda i 175 grader i ca 30 minuter.
Skär i rutor.

Jag och barnen vid Niagara FallsHorseshoe falls

Amerikanska sidan

Maid of the Mist

Bullfest

Vanilj- och kanelbullar

Vanilj- och kanelbullar

Det rådde ju ingen tvekan om att kanelbullar var det som de flesta tyckte var det svenskaste av alla svenska bakverk. Så vad kan bli mer svenskt än en fika med saft och bullar och rutig duk i solskenet? Gjorde både vanilj och kanelbullar denna gång och visst är det gott. Någon kommenterade på facebook att det inte är så hälsosamt men min kommentar tillbaka var ”Hälsa för själen” vilket jag verkligen tycker är minst lika viktigt!!  Nu ska jag åka med sonens klass på skolresa, man får känna sig hedrad att man fortfarande är välkommen att följa med 🙂 Ha en härlig dag och hoppas vårvädret kommit tillbaka till Sverige. Här kommer receptet på bullarna.

Tillagt 23 april Oops…receptet kom visst inte med men nu så….

Kanel eller vaniljbullar

50 g jäst

150 g smör

5 dl mjölk

2 tsk mald kardemumma

1/2 tsk salt

1 dl socker

1 ägg

1 tsk bakpulver

ca 12-14 dl mjöl

Smält smöret, blanda ned mjölk, salt, socker, kardemumma och ägg i smöret och låt det bli ljummet (37 grader). Finfördela jästen i degbunken och häll degspadet över. Rör tills jästen löst sig. Tillsätt det mesta av mjölet och arbeta till en smidig deg. (Hellre lite kletig än för stabbig) Låt jäsa i ca 45 minuter.

Fyllning: 75 g smör, 1 dl socker och 1 msk kanel

alt. vaniljkräm (vanligt kallrörd marsankräm går jättebra)

Ta upp degen och arbeta den smidig, dela i två delar och kavla ut till en rektangulär kaka. Bred på smör och strö över socker/kanel blandningen. Rulla ihop från långsidan. Skär varje rulle i ca 18 bitar och ställ med snittytan ned i bullformar. Jäs i ca 40 minuter. Pensla med ägg och strö på lite pärlsocker. Grädda i 250 grader ca 8 minuter.              Alt. rulla ut runda bullar och låt dem jäsa i ca 20 minuter. Gör en fördjupning mitt i varje bulle och klicka eller spritsa i en klick vaniljkräm. Låt jäsa ytterligare i 20 minuter. Grädda i 250 grader ca 8 minuter. Pensla med smält smör och strö på strösocker.

Smörgåstårtor recept

Smörgåstårta med skinka och ost

Här kommer som utlovat recepten på helgens smörgårtårtor. Den första med skinka och ost var jag noga med att skriva upp mått på men den andra blev som vanligt lite ”på känn” men ungefär så här i alla fall.

Smörgåstårta med skinka och ost.
27 skivor formbröd
Fyllning 1; 300g rökt skinka, hackad
1 stor burk frukt cocktail (utan cherries och druvor)
1 1/2 syrligt äpple i tärningar
1 msk senap
Ca 2dl sour cream eller cream fraishe
Ca 2dl majonäs
Salt och peppar
Fyllning 2; 250g cream cheese t.ex philadelphia
Ca 1 dl riven ost (gärna med lite smak)
1/2-1dl grädde
1 dm gurka finhackad
1/2 röd paprika finhackad
Garnering;
Ca. 250 g cream cheese och 2dl grädde
Skinka, ost, mandarinklyftor, druvor, gurka, körsbärstomater, sallad, persilja.
Rör ihop fyllningarna. Lägg ut 3*3 brödskivor som du skurit av kanterna på. Pussla lite så det blir en hel botten, smöra med lite bordsmargarin. Bred på fyllning 1 och täck med ytterligare 9 brödskivor. Lägg på fyllning 2 och täck med de sista 9 skivorna. Putsa till kanterna och täck tårtan med en cream cheese/grädd blandningen. Garnera enligt förslag eller efter egen fantasi.
Smörgåstårta med räkor och lax
27 skivor formbröd
500g räkor
2 burkar krabba
5 hårdkokta ägg, hackade
1 syrligt äpple, hackat
1/2 rödlök, mycket finhackad
dill och gräslök, finhackat
majonäs och cream fraishe ca 2 dl av varje
Garnering;
ca 250 g cream cheese, 1 1/2 dl grädde och 1/2 dl majonäs
räkor, rökt lax, laxrom, ägg, citron, dill, gurka, sallad
Gör på samma sätt som tårtan ovan.

Dammsugare och arraksbollar

Dammsugare och arraksbollar

Ännu en härlig vårdag i Oakville! Det blev lite marsipan över från prinsesstårtorna i förra veckan så jag fick hitta på något att göra med den. Det är konstigt med saker som man inte kan få tag på här….Jag skulle inte komma på idén att köpa en dammsugare när jag bodde hemma i Sverige, men här skulle jag slänga mig över den om jag hittade dem någonstans :). Nu blev det i alla fall lite hemgjorda dammsugare och arraksbollar, som smakade toppen tillsammans med lite kaffe ute i solskenet. Blev rent lycklig i helgen också när jag faktiskt hittade riktigt fina frysta räkor med skal, på Walmart. Inte skulle jag jubla över frysta räkor hemma i Sverige, snarare rynka lite på näsan för att de inte var färska, men som sagt det är annorlunda med det man inte kan få tag på så lätt.. Här kommer receptet, ha det fint!

Dammsugare och arraksbollar
100 g smör
1 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
3 msk kakao
Drygt 4dl kaksmulor (från sockerkaka eller likn.)
1 dl havregryn (gärna körda lite lätt i mixer)
1 msk punch (eller arraksessens) eller efter er smak
150 g marsipan
100g mörk choklad
Ev. chokladströssel
Kör smör och socker vitt och pösigt. Tillsätt vaniljsocker, kakao, kaksmulor och havregryn och rör till en jämn smet/deg smaka av med punch eller arrak.Rulla till ca. 1,5cm tjocka längder. Låt stå i kylen en stund för att stelna Lite. Kavla ut marsipanen (använd lite florsocker så den inte fastnar. Rulla in kakrullarna i marsipanen och skär  i ca 4cm långa bitar. Smält chokladen och doppa ändarna i choklad. Låt stelna i kylskåp.
Jag använde samma smet till att rulla bollar som jag rullade i chokladströssel och la i miniformar. Ev kan man även doppa bollarna i smält choklad först..

Smörgåstårtor och ännu en prinsesstårta..

I helgen har här gjorts tårtor på löpande band. Det var en svensk vännina vars dotter hade sin första communion/nattvard idag och ville bjuda på en svensk lunch efteråt. Det blev två olika smörgårtårtor, en med skinka och ost mm och en med räkor, krabba och lax mm lite köttbullemackor blev det också till barnen som var lite skeptiska till smörgårstårta. Som tårta ville de ha en prinesstårta i favoritfärgerna rosa och lila så det fick det ju givetvis bli. Recept på smörgåstårtorna kommer…. men nu ska jag gå och sova.

Citronmarängpaj

Citronmarängpaj

Jag har en väninna som varit allergisk mot ägg sedan hon var liten. Precis innan påsk i år (bra timing) fick hon reda på att allergin försvunnit och det var ok att äta ägg. Hon frossade i alla äggrätter på påskbuffén och var fullkomligt lyrisk när hon smakade maränger för första gången. Lite besviken tror jag hon blev över att det inte var citronmarängpaj till dessert i påskas… så ikväll när de var här på middag fick hon det. Jag tycker också det är vansinnigt gott med kombinationen av surt och sött, frasigt och lent..mums. Middagen fick barnen bestämma idag så det blev tacos och tortillas med köttfärs, kyckling och en massa goda tillbehör. Undrar hur många som åt detsamma hemma i Sverige?  Ha en jättetrevlig helg! Här kommer recpetet…

Citronmarängpaj
Pajdeg
3 dl vetemjöl
125 g smör eller margarin
1 msk florsocker
1 äggula
1 msk kallt vatten
Citronkräm
Saft och rivet skal från 3 citroner
Ca 1,5 dl vatten
1 dl strösocker
2 msk maizenamjöl
3 äggulor
1 helt ägg
75 g smör
Maräng
4 äggvitor
2 dl socker
Hacka samman vetemjöl och matfett. Tillsätt äggulan och vatten, arbeta hastigt ihop till en deg. Kavla ut pajdegen till en rundel och tryck ut i formen. Klä den med folie och tryck upp den mot sidorna så folien håller degen på plats. Gör några små hål i folien i botten. Ställ kallt ca 1 timma. Gör under tiden citronkrämen
Borsta citronerna noga i varmt vatten och riv det yttersta gula på skalen, pressa ur saften. Vispa ihop vatten, socker, citronsaft + rivet skal och maizena i en kastrull (Obs! ej aluminium) Koka upp under omrörning och låt det koka ett par minuter. Rör ned smöret och låt det smälta. Ta kastrullen av värmen och vispa ner en äggula i taget och det hela ägget.  Sätt tillbaka kastrullen på plattan och sjud under ständig omrörning tills krämen tjocknar (koka inte, krämen bränns lätt vid). Ta krämen från plattan, låt den svalna lite.
Grädda pajskalet i nedre delen av ugnen på 175 grader i 15 minuter med folien på och sedan ytterligare 10 minuter utan. Ta ut och låt svalna.
Sänk ugnsvärmen  till 150 grader. Vispa vitorna till hårt skum, tillsätt socker och fortsätt vispa tills marängen är tjock och blank. Fyll pajskalet med citronkrämen, bred marängsmeten ovanpå pajen, forma den snyggt med en gaffel.  Grädda mitt i ugnen 15-18 minuter eller tills marängen fått fin färg.

and the winner is….

Lisa… nej det var hon som fyllde år idag och fick en prinsesstårta i födelsedagspresent.  Men vinnare i min lilla tävling blev Cilla, Anna och Ellinor S GRATTIS!! Hör av er till mig på mail med er adress så kommer era cupcake wrappers på posten.

Jätte stort TACK alla ni som var med och kom med förslag på vilket ni tycker är det svenskaste bakverket.  Flest förslag/röster fick utan tvekan kanelbullen och visst känns den riktigt svensk (har ju till och med en egen dag i Sverige). På delad andra plats kladdkaka och chokladbollar tätt följt av saffrans/lussebullar. Det var roligt att läsa vad ni tycker är typiskt svenskt och det gav mig mycket inspiration till vad jag ska bjuda mina canadensiska vänner på fram över.

Idag blir det tyvärr inget recept men det kommer imorgon. I helgen ska här göras typiskt svenska smörgåstårtor och ännu en prinsesstårta. Den måste blir bättre än dagens, det var alldeles för varmt i köket igår kväll när jag gjorde den och jag hade lite bråttom så marsipanen var helt hopplös. Helt omöjlig att kavla ut utan att fastna. Till slut fick jag den ok men då svettades den istället… Konstigt ibland går det så enkelt och bra och vissa dagar funkar ingenting.. Hoppas det blir en bra tårthelg i alla fall 🙂